Ψωμί σπιτικό

images_1772017_2_psomi-spitiko.jpg

Υλικά

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κιλά
    Νωπή μαγιά 60 γρ
    Νερό 3 με 5 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό (το βλέπουμε στην πράξη)    
    Αλάτι 1 κουταλιά γλυκού    
    Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας    

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι μας, λιώνουμε την μαγιά στο 1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό και την ρίχνουμε λιωμένη μέσα στο αλεύρι, μαζί με το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε άλλα 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε περίπου για 15 λεπτά με τα χέρια μας σε γροθιές για να διευκολύνει το ζύμωμα. Ανά διαστήματα βουτάμε τα χέρια μας σε ένα μπολ με νερό χλιαρό για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.. Θέλει αρκετή ώρα ζύμωμα μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη (ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι ή αλεύρι αυτό το βλέπουμε στην πράξη). Λαδώνουμε ένα ταψί ελάχιστα και τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας . Το βάζουμε σε ζεστό μέρος το ταψί και το σκεπάζουμε με καθαρό πανί , αφήνοντας το αρκετή ώρα (περίπου 60 λεπτά) να γίνει διπλάσια η ζύμη μας. Αφού έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 60 λεπτά. Όταν ψηθεί και το βγάλουμε από τον φούρνο , το αναποδογυρίζουμε πάνω σε ένα πανί ,το σκεπάζουμε και περιμένουμε να ξεκολλήσει λίγο λίγο από το ταψί μόνο του. Μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό είτε κρύο…είναι πάντα ωραίο.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/