Υπάρχει όφελος από τις πολυβιταμίνες;

images_1572017_d928ff1a89d16fba39fe8011726dc513.png

Οι πολυβιταμίνες δεν παρέχουν «κανένα όφελος» στους περισσότερους ανθρώπους και απλώς δημιουργήσουν «πολύ ακριβά ούρα», σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ιατρικού Συλλόγου.

Ενώ τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανεπάρκεια σε κάποια ή κάποιες συγκεκριμένες βιταμίνη/ες, μια καλή διατροφή είναι αρκετή για να κρατήσει τον μέσο άνθρωπο υγιή, δήλωσε ο Δρ Michael Gannon.

«Αυτό που έχουν πολλοί Αυστραλοί χάρη στις πολυβιταμίνες, είναι ότι έχουν πολύ ακριβά ούρα», ο δήλωσε ο Δρ Gannon στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Αυτό που χρειάζεστε είναι μια καλή διατροφή, αλλιώς πετάτε το χρήματά σας στην τουαλέτα, χωρίς κανένα όφελος».

Στην Αυστραλία, η αγορά βιταμινών σε χάπια έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και επτά στους δέκα ανθρώπους λαμβάνουν κάποια μορφή συμπληρώματος διατροφής, όπως ανέφερε το ABC.

Η βιομηχανία των βιταμινών υποστηρίζει ότι τα προϊόντα της είναι χρήσιμα, επειδή πολλοί άνθρωποι έχουν κακή διατροφή και δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από την τροφή.

«Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μετάλλων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για το 52% των ενηλίκων της Αυστραλίας που δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων ή το 92% που δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών καθημερινά», δήλωσε εκπρόσωπος της βιομηχανίας.

Για το μέσο άτομο που ζει σε μια ιδιαίτερα αναπτυγμένη χώρα, όπως η Αυστραλία, «δεν υπάρχει κανένα όφελος από τη λήψη πολυβιταμινών και μετάλλων», αντέτεινε ο Δρ Gannon.

«Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν 50 ή περισσότερα συστατικά», είπε. «Είναι πραγματικά τρελά πράγματα. Αν αυτό είναι που θέλετε να κάνετε, αν θέλετε να δώσετε κάποια κέρδη στις εταιρείες που παράγουν αυτά τα προϊόντα, τότε ΟΚ. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω εγώ».

Η πρώην παρουσιάστρια του BBC Sian Williams δήλωσε ότι έπαιρνε δισκία βιταμινών όλη της τη ζωή, ξοδεύοντας μέχρι και 300 λίρες τον χρόνο για συμπληρώματα διατροφής, αλλά ανακάλυψε κάποια στιγμή από εξετάσεις αίματος ότι δεν είχαν απορροφούνταν από το σώμα της.

«Έκανα μια εξέταση αίματος προτού κόψω τα πάντα για έξι εβδομάδες και έκανα άλλη μία μετά. Σε μένα, οι βιταμίνες δεν είχαν κάνει καμία διαφορά», δήλωσε στην Daily Mail. «Μου είπαν ότι είχα πολύ ακριβά ούρα. Ξόδευα χρήματα για βιταμίνες που απλώς περνούσαν από μέσα μου».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/