Τρώτε με το ρολόι και όχι στο πόδι

images_2172017_pretty_brunette_woman_holding_a_strawberry_isolated_on_white_background-M.jpg

Οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα, τρώνε στο δρόμο ή αργά το βράδυ, είναι λιγότερο υγιείς από ό, τι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά γεύματα, μαζί με παρέα γύρω από ένα τραπέζι, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Οι συντάκτες της μελέτης για τις διατροφικές επιπτώσεις των συνηθειών στο φαγητό υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες ώρες γευμάτων και οι συστάσεις για την κοινωνική διάσταση του φαγητού, θα πρέπει να ενσωματωθούν στις επίσημες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές.

Οι επιστήμονες από το Kings College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, υποστηρίζουν σε μια έρευνα ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες μεγάλης κλίμακας για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των γευμάτων σε άτακτα χρονικά διαστήματα και για τη σύνδεσή τους με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία.

H Δρ Gerda Pot, λέκτορας διατροφικής επιστήμης στο King College του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Φαίνεται να υπάρχει κάποια αλήθεια στην παροιμία “τρώγε πρωινό σαν βασιλιάς, γεύμα σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν ζητιάνος”. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Ενώ σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα το τι θα πρέπει να τρώμε, παραμένει το ερώτημα για το ποια γεύματα θα πρέπει να μας παρέχουν την περισσότερη ενέργεια».

«Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων αργά το βράδυ συνδέεται με την παχυσαρκία, είμαστε ακόμη μακριά από το να πούμε με βεβαιότητα αν η ενεργειακή πρόσληψη μας θα πρέπει να κατανέμεται ισομερώς καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ή αν το πρωινό θα πρέπει να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που χρειαζόμαστε».

Τον Μάιο, η ίδια ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι δεν είχε βρει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της διατροφής μετά τις 8 μ.μ. και της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Εκείνη την εποχή, η Δρ Ποτ, δήλωσε: «Περιμέναμε να βρούμε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ και της παχυσαρκίας, αλλά στην πραγματικότητα βρήκαμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό βεβαίως μπορεί να οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό παιδιών που καταναλώνουν βραδινό γεύμα μετά 20:00, μεταξύ αυτών που εξετάσαμε».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/