Το ταξίδι στο διάστημα εγκυμονεί κινδύνους

images_2872017_2_space.jpg

Οι αστροναύτες που ταξίδεψαν στο βαθύ διάστημα φαίνεται ότι είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σε ένα άλλο σημάδι ότι η απομάκρυνση από τον πλανήτη μας είναι γεμάτη με κινδύνους και ένα δυνητικό πλήγμα για τις ελπίδες που υπάρχουν για την ίδρυση κάποια στιγμή στο μέλλον μιας αποικίας στον Άρη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διαστημική ακτινοβολία φαίνεται ικανή να βλάψει σοβαρά το καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τρεις από τους επτά αστροναύτες των διαστημικών αποστολών Απόλλων, οι οποίες οδήγησαν στην κατάκτηση της Σελήνης,  που έχουν πεθάνει, πέθαναν ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακής νόσου, δηλαδή καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και το δείγμα είναι ιδιαίτερα μικρό, το ποσοστό του 43% είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο από ό, τι βρέθηκε να είναι μεταξύ των αστροναυτών που βρέθηκαν σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη ή που δεν έχουν πάει στο διάστημα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Ο καθηγητής Michael Delp, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας που υπάρχει στο βαθύ διάστημα στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η μελέτη μας δίνει μια πρώτη γεύση για τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στους ανθρώπους».

Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί αν οι μεγαλύτεροι αριθμοί καρδιαγγειακών θανάτων ήταν απλά ένα στατιστικό λάθος ή μια πραγματική ένδειξη των αποτελεσμάτων των ταξιδιών στο βαθύ διάστημα, οι επιστήμονες εξέθεσαν ποντίκια στον ίδιο τύπο ακτινοβολίας που εκτέθηκαν και οι αστροναύτες των αποστολών Απόλλων.

Μετά από έξι μήνες –διάστημα το οποίο είναι ισοδύναμο με 20 χρόνια σε ανθρώπους- τα ποντίκια παρουσίασαν βλάβη στις αρτηρίες, το οποίο είναι γνωστό ότι οδηγεί στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

«Αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματα από την έρευνα σε ποντίκια είναι ότι η ακτινοβολία που υπάρχει στο βαθύ διάστημα είναι επιβλαβής για την υγεία των αγγείων», δήλωσε ο καθηγητής Delp, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Το διάσημο διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων των ΗΠΑ έστειλε ανθρώπους στο διάστημα σε 11 πτήσεις που έγιναν μεταξύ 1968 και 1972, με εννέα από αυτούς να φτάνουν στο βαθύ διάστημα. Το διαστημικό σκάφος της αποστολής Απόλλων 11 έκανε την πρώτη προσελήνωση στο φεγγάρι το 1969.

Η Nasa διεξάγει έρευνες για τις επιπτώσεις των παρατεταμένων διαστημικών πτήσεων στο ανθρώπινο σώμα με σκοπό την αποστολή ανθρώπων στον Άρη. Η ιδιωτική εταιρεία SpaceX του Elon Musk ελπίζει ότι θα καταφέρει να φτάσει στον Άρη το 2026.

Όμως και η Ρωσία, η Κίνα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος συζητούν επίσης να πραγματοποιήσουν αποστολές στη Σελήνη.

Κατά την επιστροφή του στη Γη μετά από μακροχρόνια παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ο Βρετανός αστροναύτης Major Tim Peake περιέγραψε το συναίσθημα ως «το χειρότερο hangover στον κόσμο».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου προτού φύγει από τον ISS ότι «θα μου πάρει αρκετούς μήνες μέχρι το σώμα μου να ανακάμψει πλήρως όσον αφορά την πυκνότητα των οστών. Αλλά σε γενικές γραμμές, σε δύο ή τρεις ημέρες θα πρέπει να είμαι και πάλι άνετα στη Γη».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/