Το μπέικον μας απειλεί

images_2772017_bacon.jpg

Καταναλώνοντας τρεις φέτες μπέικον την ημέρα μπορεί να αυξάνουμε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά σχεδόν ένα τέταρτο, προειδοποιεί μια νέα μελέτη επί του θέματος.

Η αναθεωρητική μελέτη πολλών διαφορετικών ερευνών, που χρονολογούνται ακόμη και από τη δεκαετία του 1970, σχετικά με τις επιπτώσεις του επεξεργασμένου κρέατος στην υγεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερων από 50 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 24%. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 32% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 8%.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, μελέτησαν τους κινδύνους από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως το βόειο, το μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας και επεξεργασμένων εκδοχών τους, όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το μπέικον και το σαλάμι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων από 100 γραμμάρια ακατέργαστο κρέας την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη και του εντέρου κατά 19% και 17%, αντίστοιχα, του θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 15% και του καρκίνου του μαστού κατά 11%.

Η έκθεση ανέφερε ότι ένας λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών ουσιών που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου στους ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν πολύ περισσότερο αλάτι, νιτρώδη και χημικά πρόσθετα που προκύπτουν όταν το κρέας υποβάλλεται σε διαφορες επεξεργασίες για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του, όπως το κάπνισμα ή το πάστωμα.

Η καθηγήτρια Alicja Wolk, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Την ίδια στιγμή, έχουν υπάρξει αυξανόμενες ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σημαντικών χρόνιων ασθενειών. Είναι εύλογο λοιπόν να συναχθεί το συμπέρασμα – λαμβάνοντας υπόψη και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία – ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά επεξεργασμένου κρέατος, σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρόωρης θνησιμότητας».

Σύμφωνα με τη Wolk, το 5-6% της παγκόσμιας αύξησης στην κατανάλωση κρέατος, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη κατανάλωση σε οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το επεξεργασμένο κρέας θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο και το ταξινόμησε ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/