Το μαύρισμα δεν είναι για τα παιδιά

images_472017_IMG_80952.jpg

Το μαύρισμα είναι σημάδι βλάβης του δέρματος και όχι ένδειξη υγείας, ειδικά στα παιδιά, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και όλοι αναζητούμε δροσιά στις παραλίες.

Μια έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει ότι ένα τρίτο των γονέων πιστεύουν λανθασμένα ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι καλό για τα παιδιά, ενώ το ένα τέταρτο έχει ενθαρρύνει τα παιδιά του να μαυρίσουν. Τα ευρήματα προέρχονται από συνεντεύξεις με 1.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 11 ετών ή μικρότερα.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί το μαύρισμα δεν σταματάει τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου να προκαλέσουν βλάβες. Είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη και προσπαθεί να προστατευθεί.

Αφού το δέρμα μας εκτεθεί στο φως του ήλιου, τα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα παράγουν μια πιο σκοτεινή χρωστική ουσία, που ονομάζεται μελανίνη, σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν περαιτέρω υπεριώδη ακτινοβολία και έτσι το δέρμα γίνεται πιο σκούρο.

Η επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος αργότερα.

Επειδή δεν μπορούμε να αισθανθούμε την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι πολύ εύκολο να καούμε το καλοκαίρι, όταν φυσάει ή έχει συννεφιά.

Τα παιδιά και τα μωρά έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα από τους ενήλικες. Τα νεογνά ηλικίας κάτω των έξι μηνών πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το άμεσο ισχυρό ηλιακό φως.

Τα παιδιά πρέπει:

– Να φορούν κατάλληλα ρούχα

– Να κάθονται στη σκιά – ιδιαίτερα από τις 11:00 έως τις 15:00

– Να φορούν αντηλιακό με δείκτη τουλάχιστον SPF15

Ο Δρ Nigel Acheson, δήλωσε ότι αν και η έκθεση στο ηλιακό φως είναι καλή για την ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης D, οι άνθρωποι δεν πρέπει να το παρακάνουν. «Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάθονται στον ήλιο χωρίς προστασία, το καλοκαίρι», δήλωσε. «Οι άνθρωποι που θα πρέπει να περάσουν περισσότερο από 10 λεπτά στον ήλιο, θα πρέπει να βάζουν αντηλιακό με δείκτη 15 ή υψηλότερο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/