Τα μυστικά των αιωνόβιων

images_672017_needlecraft_l.jpg

Το να ζήσει κάποιος έναν ολόκληρο αιώνα εθεωρείτο κάποτε σπάνιο – εξού και η ευχή να τα εκατοστήσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Και ενώ η γενετική έχει σίγουρα προσφέρει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση, το ξεκλείδωμα των μυστικών για την καλή υγεία των αιωνόβιων θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

Ευτυχώς, οι αδελφοί Nick και Dan Buettner έχουν κάνει αποστολή της ζωής τους να εντοπίζουν τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο που όχι μόνο έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και τον μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων ηλικίας άνω των 100.

Η ιδέα συγκέντρωσε τις περιοχές αυτές υπό την επωνυμία «Blue Zone». Αναλυτικά, αυτές είναι η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Σαρδηνία της Ιταλίας, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και βεβαίως η δική μας Ικαρία.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι οι αδελφοί Buettner διαπίστωσαν ότι αυτά τα μέρη από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά, παρά τις προφανείς διαφορές τους. Έτσι, εάν θέλετε να φτάσετε τα 100, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ενώ είμαστε συχνά λένε ότι η σκληρή άσκηση προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το μυστικό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να χύνετε λίτρα ιδρώτα σε HIT προπονήσεις. Αντ’ αυτού, σε αυτές τις πέντε πόλεις, η δραστηριότητα των κατοίκων είναι μέτρα, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και η κηπουρική.

Ομοίως, όλες αυτές οι κοινότητες έχουν απλούς τρόπους για να απαλλάσσονται από το στρες, μειώνοντας τη χρόνιας φλεγμονή που συνδέεται με τις περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο είναι γεμάτο με συστατικά που ωφελούν την καρδιά, έως την έμφαση στην πίστη, οι αιωνόβιοι κάτοικοι αυτών των περιοχών γνωρίζουν πώς να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους.

Παράλληλα, τρώνε λιγότερο και περισσότερο από τις σωστές τροφές – η μεσογειακή διατροφή αποδείχθηκε η πιο δημοφιλής.

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό που ανακάλυψαν οι αδελφοί Buettner ήταν ότι κάθε άτομο αυτών των κοινοτήτων είχε την αίσθηση κάποιου σκοπού, ασχέτως αν ήταν 21 ή 100 χρόνων.

Ομοίως, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους είναι πιθανότερο να είναι ευτυχισμένοι και πιο υγιείς για περισσότερο διάστημα από εκείνους που αισθάνονται απομονωμένοι.

Ο χρόνος για τους αγαπημένους μας αποδεικνύεται ότι είναι μόνο ένα από τα πολλά μυστικά για την ενίσχυση της μακροζωίας μας, έτσι την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ακυρώσετε τα σχέδια για χαλάρωση με έναν φίλο, ίσως να θέλήσετε να το ξανασκεφτείτε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/