Τα μυστικά προπόνησης ενός Nο1 στο τένις

images_2772017_tennis_stock2.jpg

Έχει συμβεί σε όλους μας: να προσπαθούμε να ασκηθούμε στο γυμναστήριο το πρωί, όταν κάθε ίνα της ύπαρξής μας μάς λέει ότι έπρεπε να μείνουμε στο κρεβάτι.

Λοιπόν, σύμφωνα με τον μεγάλο τενίστα Andre Agassi, ίσως είναι καλύτερο να χτυπάμε snooze και να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω.

Ο πρώην νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη που κυριάρχησε στο σπορ για μια δεκαετία, είπε ότι ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία του, ήταν η προπόνηση στις στιγμές της ημέρας που ένιωθε περισσότερο διάθεση να ασκηθεί.

«Ναι, είχα ένα αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά αν δεν ήμουν στη σωστή πνευματική κατάσταση, περίμενα μέχρι να είμαι», δήλωσε. «Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική χρήση του χρόνου σας. Εάν αισθάνεστε ότι έχετε τη διάθεση να γυμναστείτε, θα πιέσετε τον εαυτό σας περισσότερο και θα έχετε περισσότερα οφέλη από την προπόνησή σας. Αν δεν θέλετε να βρίσκεστε στο γυμναστήριο, τότε πιθανότατα θα καταλήξετε να προσπαθείτε μόνο κατά το ήμισυ».

Αμ και το πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής του την εποχή της ακμής του ήταν τυπικό ενός παγκόσμιου πρωταθλητή –πολλαπλές επισκέψεις στο γυμναστήριο, ισορροπημένα γεύματα και εντατική προπόνηση- ο 47χρονος Agassi αποκαλύπτει ότι υπήρχε ένα ακόμη μυστικό συστατικό – ο καφές.

Αυτό ίσως να μην ακούγεται πολύ πειστικό, αν σκεφτούμε ότι είναι πρεσβευτής της ιταλικής μάρκας καφέ Lavazza – αλλά ο ίδιος επιμένει ότι ένα φλιτζάνι καφέ βοηθούσε στην προπόνησή του. «Ο καφές ήταν πάντα μέρος της προετοιμασίας μου. Ένας εσπρέσο, ίσως μισή ώρα προτού πάω στο γυμναστήριο, σίγουρα με βοηθούσε».

Υπάρχουν πάντως πολλά στοιχεία για να υποστηρίξουν τη δήλωσή του. Μια ισπανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Sports Nutrition και Exercise Metabolism, διαπίστωσε ότι οι αθλητές που λάμβαναν καφεΐνη πριν από την άσκηση έκαιγαν περίπου 15% περισσότερες θερμίδες, για τρεις ώρες μετά την άσκηση.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ, μία ώρα πριν από την προπόνηση, μείωσε την πόνο στους μύες μετά την προπόνηση κατά 30%.

Το 2010, το Men’s Health μίλησε στον προπονητή του Agassi, Gil Reyes, ο οποίος αποκάλυψε πως παρέμενε σχεδόν χωρίς τραυματισμούς εδώ και δεκαετίες: ο Reyes δήλωσε ότι ξεκινούσε την προπόνηση με στρέτσινγκ, χρησιμοποιώντας λάστιχα αντίστασης, στη συνέχεια δούλευαν για την οικοδόμηση εκρηκτικής δύναμης με πιέσεις πάγκου και αλτήρες, για να δουλέψουν τους ώμους ξεχωριστά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/