Πώς να ξεκινήσετε το τρέξιμο

images_872017_1484454966656.jpg

Εάν θέλετε να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση και να κάψετε θερμίδες, αλλά δεν θέλετε να κλειστείτε στα γυμναστήρια ή να ξοδέψετε μια περιουσία σε προγράμματα γυμναστικής και personal trainer, το τρέξιμο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Αλλά αν δεν είστε τρέχετε τακτικά, ίσως σας φανεί δύσκολο να ξεκινήσετε: τα πρώτα λεπτά σας αρέσει να τρέχετε αλλά μετά το 5λεπτο νιώθετε σαν να πεθαίνετε! Έτσι, τα παρατάτε, πηγαίνετε στο σπίτι και λέτε ότι το τρέξιμο δεν είναι για σας.

Αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως αλήθεια – απλά πρέπει να ξεκινήσετε με το μαλακό και το κλειδί για να κολλήσετε είναι να βάλετε έναν στόχο.

Εάν είστε σε αρκετά καλή κατάσταση για να περπατήσετε για 20 λεπτά, μπορείτε και να τρέξετε. Την πρώτη φορά, θα πρέπει να εναλλάσσετε το τρέξιμο με το  περπάτημα, φροντίζοντας να έχετε κάνει προθέρμανση προηγουμένως. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο περπατήματος ανάμεσα στις περιόδους που τρέχετε.

Το πιο σημαντικό επόμενο βήμα είναι να θέσετε στον εαυτό σας έναν στόχο, π.χ. μια απόσταση 10 χλμ.

Ειδικά το καλοκαίρι, όταν η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι πρόβλημα σε μακρύτερες διαδρομές, τα 10χλμ είναι μια καλή απόσταση, καθώς δεν είναι πολύ μικρή και άρα θα έχετε οφέλη, αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλη, ώστε να ταλαιπωρηθείτε. Φυσικά, αποφύγετε τις ώρες που ο ήλιος καίει πολύ.

Τα 10 χλμ είναι μια απόσταση εφικτή για όλους: Εάν είστε γενικά σε καλή φυσική κατάσταση, θα είστε σε θέση να τρέξετε 10 χλμ χωρίς ιδιαίτερη προπόνηση. Ίσως να μην κάνετε τον καλύτερο χρόνο, αλλά σίγουρα θα τα καταφέρετε.

Αν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, είναι ένας εφικτός στόχος που θα διασφαλίσει ότι θα συνεχίζετε να προσπαθείτε για να τον πετύχετε για μερικούς μήνες.

Η ποικιλία στον τύπο της προπόνησης είναι πολύ σημαντική. Δεν φτάνει απλώς να τρέχετε, θα πρέπει να εντάξετε διαφορετικούς ρυθμούς, τρέξιμο και περπάτημα, ανηφορικά κομμάτια και η σταθερό τρέξιμο. Είναι επίσης σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μην το παρακάνετε, η ξεκούραση και η αποθεραπεία είναι εξίσου απαραίτητες με την προπόνηση για να πετύχετε τον στόχο σας.

Η ανάμειξη άλλων ασκήσεων στην προπόνηση, όχι μόνο εξασφαλίζει ότι δεν θα βαρεθείτε, αλλά και ότι θα βελτιώσετε την απόδοσή σας: η ενδυνάμωση του κορμού και των ποδιών, αποτελεί μια εξαιρετική βάση για μια αποτελεσματική τεχνική, καθώς και για την πρόληψη τραυματισμών. Η γιόγκα και το πιλάτες είναι επίσης εξαιρετικά για την πρόληψη των τραυματισμών και την αύξηση του εύρους των κινήσεων ενός δρομέας.

Η εύρεση ενός φίλου που επίσης τρέχει είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα «κολλήσετε» στην άσκησή σας – είναι εύκολο να ακυρώσετε μια προπόνηση που θα κάνατε μόνος σας, αλλά πολύ πιο δύσκολο, όταν την έχετε κανονίσει μαζί με έναν φίλο. Επίσης, θα έχετε κάποιον να σας παρακινεί και να αναμετριέστε μαζί του.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/