Πώς να μείνετε υγιείς στον… αέρα

images_1172017_jet-set-united-airlines-02.jpg

Όσοι πετάνε συστηματικά, γνωρίζουν καλά ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να διαπιστώνεις ότι ο διπλανός σου έχει εμφανώς ένα γερό κρυολόγημα, ότι η μύτη του τρέχει συνέχεια, ο βήχας του δεν λέει να σταματήσει και φτερνίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Καθώς οι αεροπορικές πτήσεις μας… φέρνουν κοντά – περισσότερο από όσο θα θέλαμε – και ο αέρας μέσα στο αεροσκάφος δεν φρεσκάρεται, οι πιθανότητες για μετάδοση ιών και μικροβίων είναι εξαιρετικά υψηλή. Μια και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα ταξίδια, ας δούμε τι μέτρα προφύλαξης μπορούμε να πάρουμε για να είμαστε λίγο πιο ήσυχοι.

Καθάρισέ το
Μην παραλείπετε να κουβαλάτε μαζί σας αντισηπτικά μαντηλάκια, με αιθυλική αλκοόλη ή φυσικούς αντισηπτικούς παράγοντες. Πέρα από τον καθαρισμό των χεριών σας προτού φάτε ή πιείτε κάτι, φροντίστε να καθαρίσετε και οτιδήποτε άγγιξαν και άλλοι πριν από εσάς: το τραπεζάκι που βρίσκετε στο μπροστινό σας κάθισμα και τα μπράτσα του καθίσματός σας, αλλά και το ακροφύσιο που φυσάει αέρα και βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σας.

Φύσα αεράκι
Το ακροφύσιο για το οποίο μόλις μιλήσαμε βρίσκεται εκεί για να σας δροσίζει, αν η θερμοκρασία της καμπίνας είναι μεγαλύτερη από αυτήν που επιθυμείτε. Όμως έχει και άλλη χρησιμότητα: ο αέρας που στέλνει προς το πρόσωπό σας μπορεί να απομακρύνει διάφορα σωματίδια που κυκλοφορούν και προέρχονται από το φτέρνισμα του διπλανού σας. Προτείνουμε να το έχετε διαρκώς ανοικτό, είτε ζεσταίνεστε είτε όχι.

Ένα νεράκι παρακαλώ
Η ιδέα για ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο άλλο οινοπνευματώδες ποτό εν ώρα πτήσης δεν είναι καλή – ακόμη και αν δεν πιλοτάρετε εσείς! Ο αέρας μέσα στην καμπίνα των αεροσκαφών είναι ιδιαίτερα ξηρός και το αλκοόλ θα σας προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αφυδάτωση, τη στιγμή που ο οργανισμός ζητάει μάξιμουμ ενυδάτωση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους παράγοντες μόλυνσης. Την ίδια επίδραση έχουν και τα αναψυκτικά, συνεπώς αποφύγετε και εκείνα.

Can you C?
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις (ειδικά το κρύωμα και τη γρίπη) είναι ο οργανισμός σας να έχει υπερεπάρκεια βιταμίνης C. Πιείτε έναν φυσικό χυμό προτού απογειωθείτε και μην ξεχάσετε τις βιταμίνες σας κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Κουνήσου απ’ τη θέση σου!
Οι πτήσεις μέσα εντός του ελληνικού εναέριου χώρου είναι σύντομες, όμως αν ταξιδεύετε για άλλες πολιτείες και έχετε αρκετές ώρες πτήσης μπροστά σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να κινηθείτε, όχι μόνο για να ξεπιαστείτε αλλά και για να αποφύγετε τον κίνδυνο θρόμβωσης. Περπατήστε για λίγο πάνω κάτω στον διάδρομο ώστε να εντείνετε την κυκλοφορία του αίματος. Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό αγχολυτικό μπαλάκι (ή κάποιο ειδικό για μασάζ) ώστε να τονώσετε την κυκλοφορία στα χέρια αλλά και στα πόδια (βγάλτε τα παπούτσια σας και πιέστε το με τα πέλματά σας).

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/