Πως να κρατήστε τα μικρόβια μακριά από την τσάντα σας

images_872017_2_Woman-Holding-Purse.jpg

Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά είναι πιθανόν η τσάντα σας να αποτελεί εστία μόλυνσης.

Μετακινήστε καθημερινά μαζί της, πηγαίνετε σε εστιατόρια, σε μπαρ, στο μετρό. Όταν φτερνίζεστε, ψάχνετε σε αυτήν για να πάρετε ένα χαρτομάντιλο και ακουμπάτε τα χέρια σας παντού, μεταφέροντας κάθε λογής μικρόβια.

Σκεφτείτε πόσα πράγματα έχετε αγγίξει προτού ακουμπήσετε την τσάντα σας. Σύμφωνα με την Donna Duberg, καθηγήτρια βιοϊατρικής στο πανεπιστήμιο του Σεν Λιούις, τα χέρια μας αγγίζουν περίπου 300 επιφάνειες καθημερινά. Αυτές οι επιφάνειες – υπολογιστές, γραφεία, καρέκλες, χειρολαβές και πόμολα – δεν είναι και ακριβώς προμαχώνες της καθαριότητας.

Οι δημόσιες τουαλέτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι οι κύριοι ύποπτοι για τη μεταφορά μικροβίων, αν και όσα κουβαλάμε στην τσάντα μας, όπως κινητά τηλέφωνα, στυλό, χρήματα, μπορούν επίσης να της «χαρίσουν» επιπλέον μικρόβια.

Σύμφωνα με έρευνες τα μικρόβια που βρέθηκαν μέσα και πάνω στις τσάντες περιλαμβάνουν E. coli, σταφυλόκοκκο και φυσικά ιούς της γρίπης. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί συνήθως να αντιμετωπίσει τα μικρόβια, όμως δεν αποκλείεται να τα μεταφέρετε στο σπίτι – και τα παιδιά είναι άλλη ιστορία: Είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν ακουμπώντας τις μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια βάζοντας τα χέρια στο στόμα ή τρίβοντας τα μάτια και τη μύτη.

Πώς να κρατήσετε την τσάντα σας καθαρή

Αδειάζετε την τσάντα σας από καιρού εις καιρόν. Πετάξτε ό, τι δεν χρειάζεται, αναποδογυρίστε την και τινάξτε την πάνω από τον σκουπιδοντενεκέ: οποιαδήποτε βρωμιά ή σκουπίδι βρίσκει το δρόμο του τελικά στον πάτο της και θα πρέπει να το απομακρύνετε. Αν η τσάντα σας είναι από ύφασμα πλύντε την στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα, αν είναι δερμάτινη ρωτήστε σε ένα καθαριστήριο αν είναι ΟΚ να την καθαρίσετε ή ρωτήστε αν μπορούν να σας την καθαρίσουν εκείνοι.

Προσέξτε τα κλειδιά σας: αν και οι έρευνες δείχνουν ότι το μικροβιακό φορτίο στα κλειδιά είναι αρκετά χαμηλό, κάντε που και που έναν κόπο και σκουπίζετέ τα με ένα απολυμαντικό πανάκι.

Το κινητό θεωρούνταν κάποτε χαμηλού κινδύνου ως προς τα μικρόβια που κουβαλάει αλλά όχι πλέον: πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι γεμάτα βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων οργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Σκεφτείτε επίσης τα υπολείμματα του μακιγιάζ που μένουν πάνω του κάθε φορά που το ακουμπάτε στο μάγουλό σας για να μιλήσετε. Η λύση είναι παρόμοια με τα κλειδιά αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα – σκουπίζετέ το καθημερινά.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε μέσα στην τσάντα σας ένα ξεχασμένο κραγιόν ή μια ξεραμένη μάσκαρα. Πετάξτε τα μαζί με το παλιό τσαντάκι για τα καλλυντικά σας – δεν είναι για πάντα! Καθαρίστε προσεκτικά τα υπολείμματά τους από την τσάντα σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/