Πως θα γίνεις flexiterian

images_2272017_flexitarian9.jpg

Η δίαιτα νέας γενιάς flexitarian (προέρχεται από το πάντρεμα των λέξεων flexible και vegetarians) έχει κατακτήσει την 6η θέση ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές δίαιτες με σκοπό την απώλεια βάρους και έχει γίνει η νέα μόδα στον κόσμο της διατροφής.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη διατροφολόγο Dawn Jackson Blatner το 2009 μέσα από το βιβλίο της “The Flexitarian Diet: The mostly vegetarian way to lose weight, be healthier, prevent disease and add years to your life”, δηλαδή «Ο σχεδόν χορτοφαγικός τρόπος να χάσεις βάρος, να είσαι πιο υγιής και να προσθέσεις χρόνια ζωής». Οι οπαδοί αυτής της δίαιτας ή καλύτερα διατροφικής συνήθειας υποστηρίζουν ότι οι flexitarians έχουν 15% λιγότερο βάρος από αυτούς που καταναλώνουν συχνά κρέας, έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και ζουν κατά μέσο όρο 3,6 χρόνια περισσότερο.

Για να γίνεις flexitarian πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου πέντε ομάδες τροφίμων:
-Το «νέο κρέας» (μανιτάρια, προϊόντα σόγιας όπως tofu, όσπρια, ωμούς ξηρούς καρπούς, αυγά)
-Τα φρούτα και τα λαχανικά
-Τα προϊόντα ολικής άλεσης
-Τα γαλακτοκομικά
-Τις γλυκαντικές ύλες και τα μπαχαρικά (αποξηραμένα μυρωδικά, νέκταρ αγαύης, dressing για σαλάτες)

Το καθημερινό μενού πρέπει να έχει πέντε γεύματα και οι θερμίδες είναι μοιρασμένες ως εξής:
Πρωινό: 300 θερμίδες
Μεσημεριανό: 400 θερμίδες
Βραδινό : 500 θερμίδες
Δεκατιανό και απογευματινό σνακ: 150 θερμίδες (έκαστο)
Σύνολο: 1.500 θερμίδες
Ανάλογα βέβαια με το βάρος, την ηλικία και την σωματική δραστηριότητα του καθενός, ο αριθμός των επιτρεπόμενων θερμίδων μεταβάλλεται.

Το μότο της Blatner είναι «Φάε περισσότερα λαχανικά και κάνε ότι καλύτερο μπορείς». Το κρέας δεν είναι απαγορευμένο και μπορείς όποτε θέλεις ή νιώσεις την ανάγκη να φας ότι θες, από κοτόπουλο ή ψάρι έως και κόκκινο κρέας. Αυτό το οποίο σε μαθαίνει είναι να μπορείς να το αντικαταστήσεις με τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Ούτως ή άλλως είναι ένας τρόπος ζωής και ο καθένας θέλει τον δικό του χρόνο για να προσαρμοστεί.

Οι διαιτολόγοι πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι επιφυλακτικοί ή και αντίθετοι σε ακραίες δίαιτες που ακολουθούνται με υπερβολική αυστηρότητα και για μικρό χρονικό διάστημα κυρίως πριν από τα πρώτα μπάνια του καλοκαιριού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/