Προσοχή στην «αποτοξίνωση»

images_1572017_πάσχα-χυμοί.jpg

Οι γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εκδώσει μια δημόσια προειδοποίηση για τις επιβλαβείς επιπτώσεις που μπορούν να έχουν κάποιες αυστηρές δίαιτες «αποτοξίνωσης» στις οποίες καταφεύγει αρκετός κόσμος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.

Για να τονίσουν τη σοβαρότητα της προειδοποίησής τους, υπενθυμίζουν την περίπτωση μιας γυναίκας που νοσηλεύτηκε πέρυσι σε κρίσιμη κατάσταση μετά μια δίαιτα που περιελάμβανε διάφορα βότανα και υπερβολική κατανάλωση νερού. Η εισήχθη στο νοσοκομείο Milton Keynes και νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα θεραπείας. Τελικά ανάρρωσε, αλλά η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση για τους κινδύνους που κρύβουν δραστικές δίαιτες «αποτοξίνωσης», λένε οι γιατροί.

Ενώ μπορεί να ακούγεται δελεαστική η ιδέα να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τις κραιπάλες των Χριστουγέννων, δεν είναι απαραίτητα καλή για την υγεία μας και δεν υποστηρίζεται από την ιατρική επιστήμη, όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση British Medical Journal Case Reports.

Η γυναίκα είχε πάρει ένα κοκτέιλ βοτάνων και εναλλακτικών θεραπειών, μεταξύ των οποίων γάλα από γαϊδουράγκαθο, γλουταμίνη, συμπληρώματα βιταμίνης Β και βαλεριάνα. Ο σύντροφό της είπε ότι είχε καταναλώσει άφθονο νερό, πράσινο τσάι και φασκόμηλο κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών προτού αρρωστήσει. Λίγο πριν από την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, η γυναίκα κατέρρευσε και είχε επιληπτική κρίση.

Οι ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα αλατιού (νατρίου) στο σώμα της. Ερευνώντας τα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν από την ασθενή, οι γιατροί της ανακάλυψαν την περίπτωση ενός άνδρα με ιστορικό άγχους και επιληπτικών κρίσεων που οφειλόταν σε χαμηλά επίπεδα νατρίου. Ο άνδρας εμφάνισε αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φυτικού φαρμάκου που περιείχε μεταξύ άλλων ρίζα βαλεριάνας, βάλσαμο λεμονιού, λυκίσκο και χαμομήλι.

«Η αγορά εναλλακτικών φαρμάκων είναι πολύ δημοφιλής και η ιδέα της “αποτοξίνωσης” για το νέο έτος με φυσικά σκευάσματα είναι ελκυστική σε όσους ασχολούνται λιγότερο με την τεκμηριωμένη ιατρική και περισσότερο με την εναλλακτική ιατρική», λένε οι γιατροί.

«Η υπερβολική πρόσληψη νερού ως τρόπος “καθαρισμού” του σώματος είναι επίσης μια δημοφιλής ιδέα, με την πεποίθηση ότι όλα τα επιβλαβή συστατικά που προσλαμβάνουμε μπορούν απλώς να “ξεπλυθούν” από τον οργανισμό μας». Ωστόσο, προειδοποιούν ότι «παρά το γεγονός ότι το marketing υποστηρίζει το αντίθετο, τα φυσικά προϊόντα δεν είναι χωρίς παρενέργειες».

Η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας υποστηρίζει ότι η όλη ιδέα της «αποτοξίνωσης» είναι ανοησία. «Δεν υπάρχουν χάπια ή ειδικά ποτά και σκευάσματα, επιθέματα ή λοσιόν που μπορούν να κάνουν μαγικά», τόνισε εκπρόσωπος της Ένωσης. «Το σώμα έχει πολυάριθμα όργανα, όπως το δέρμα, το έντερο, το ήπαρ και τους νεφρούς, που συνεχώς αποτοξινώνουν το σώμα, από την κορυφή ως τα νύχια».

«Το να είσαι καλά ενυδατωμένος είναι μια λογική στρατηγική, αλλά η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη όσο και η ανεπαρκής. Ακούγεται κλισέ, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, η λογική διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/