Πονοκέφαλος; Πιείτε δυο μπίρες!

images_572017_image_pu_socha.jpg

Το κεφάλι σας πονάει, το δωμάτιο γυρίζει και το στομάχι σας είναι ακόμη ανακατεμένο – όταν έχετε hungover, τα παυσίπονα μπορεί συχνά να ακούγονται σαν μια καλή ιδέα.

Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το κόλπο βρίσκεται αλλού.

Και όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενός hangover – σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση δύο ποτηριών μπίρας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου από το να πάρετε κάποιο παυσίπονο!

Εξετάζοντας 18 διαφορετικές μελέτες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνγουιτς διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών μπίρας μπορεί να μειώσει τη δυσφορία που νιώθουμε κατά ένα τέταρτο. Αύξηση του ποσοστό αλκοόλ στο αίμα σε περίπου 0,08 τοις εκατό, δίνει στο σώμα μας «μια μικρή αύξηση στο όριο του πόνου που αντέχουμε» και έτσι μια «μέτρια έως μεγάλη μείωση στη βαθμολογία έντασης πόνου».

Οι ερευνητές εξήγησαν: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι ένα αποτελεσματικό αναλγητικό που προσφέρει κλινικά σημαντική μείωση του επιπέδου του πόνου, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την κατάχρηση αλκοόλ σε άτομα με επίμονο πόνο, παρά τις πιθανές συνέπειες που έχει το αλκοόλ στην υγεία μακροπρόθεσμα».

Δεν είναι πάντως σαφές εάν το αλκοόλ μειώνει την αίσθηση του πόνου, επειδή επηρεάζει τους υποδοχείς του εγκεφάλου ή επειδή μειώνει το άγχος, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι ο πόνος που νιώθουμε δεν είναι και τόσο έντονος.

Ο Δρ Trevor Thompson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου, δήλωσε ότι το αλκοόλ μπορεί να συγκριθεί με οπιοειδή φάρμακα, όπως η κωδεΐνη και η επίδρασή του είναι συχνά πιο ισχυρή από εκείνη της παρακεταμόλης.

«Εάν μπορούμε να κάνουμε ένα φάρμακο, χωρίς τις βλαβερές παρενέργειες του αλκοόλ, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι που είναι ενδεχομένως καλύτερο από τα παυσίπονα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».

Ωστόσο, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δεν σημαίνουν ότι το αλκοόλ είναι καλό για την υγεία μας. Οι οδηγίες δημόσιας υγείας συνιστούν όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ εβδομαδιαίως, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, που ισοδυναμεί με έξι μικρά ποτήρια μπίρας ή έξι ποτήρια κρασιού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/