Πιο επικίνδυνος ο καρκίνος του προστάτη για τους ψηλούς

images_2772017_mens-swimsuit-board-shorts.jpg

Οι ψηλοί άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνες.

Βρετανοί επιστήμονες, αν και δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ του ύψους και του συνολικού κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, ανακάλυψαν μια ισχυρή σχέση με την εμφάνιση θανατηφόρων όγκων.

Κάθε επιπλέον 10 εκατοστά στο ύψος ενός άνδρα οδήγησε σε 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και 17% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο, σύμφωνα με τη μελέτη. Παρόμοια συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ της περιφέρειας της μέσης και του επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Ο ερευνητής της Aurora Perez-Cornago, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η ανακάλυψη υψηλού κινδύνου στους ψηλότερους άνδρες μπορεί να δώσει πληροφορίες για τους μηχανισμούς που υποκινούν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, για παράδειγμα με τη νεανική διατροφή και την ανάπτυξη».

«Επίσης, διαπιστώσαμε ότι ένα υγιές σωματικό βάρος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη και θανάτου από καρκίνο του προστάτη, χρόνια αργότερα. Η παρατηρούμενες σχέση με την παχυσαρκία μπορεί να οφείλονται σε μεταβολές των ορμονικών επιπέδων στους παχύσαρκους άνδρες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, η διαφορά στον καρκίνο του προστάτη μπορεί επίσης εν μέρει να οφείλεται σε διαφορά στην ανίχνευση καρκίνου του προστάτη σε άνδρες με παχυσαρκία».

Κάθε αύξηση 10 εκατοστών στην περιφέρεια της μέσης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 18% για θάνατο από καρκίνο του προστάτη και 13% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επιθετικής μορφής της ασθένειας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα ευρήματα από μια έρευνα μεγάλης κλίμακας σε 141.896 άνδρες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Οι όγκοι του καρκίνου του προστάτη μπορεί να είναι αργά αναπτυσσόμενοι  ή επιθετικοί και δυνητικά θανατηφόροι.  Η σύνδεση με το ύψος, όπως αναφέρεται στο περιοδικό BMC Medicine όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη, βρέθηκε μόνο σε καρκίνους της δεύτερης κατηγορίας.

Ο Δρ Perez-Cornago πρόσθεσε: «Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία της μελέτης των κινδύνων για τον καρκίνο του προστάτη ξεχωριστά, ανάλογα με το στάδιο και την ποιότητα του όγκου. Μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν σε στρατηγικές πρόληψης, αλλά πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έρευνες, για να κατανοήσουμε γιατί υπάρχουν οι διαφορές αυτές».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/