Οι στατίνες βοηθούν την καρδιά

images_2472017_325aed81c768129be81404ba951e6ffd.jpg

Οι στατίνες όχι μόνο μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, όπως έδειξε η έρευνα.

Οι άνθρωποι που παίρνουν τα φάρμακα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ασυνήθιστα διευρυμένη καρδιά, ένα σημάδι άγχους και αδυναμίας, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μαγνητική τομογραφία για να ελέγξουν την καρδιά 4.622 συμμετεχόντων, σχεδόν το 17% των οποίων λάμβαναν στατίνες. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν θεραπεία, οι ασθενείς που είχαν συνταγογραφηθεί με τα φάρμακα είχαν αριστερή κοιλία καρδιάς με 2,4% λιγότερη μυϊκή μάζα. Ο όγκος της αριστερής και δεξιάς κοιλίας ήταν επίσης μειωμένος.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Nay Aung, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Η ύπαρξη μιας παχιάς, μεγάλης καρδιάς είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης για μελλοντική καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικού επεισοδίου και η λήψη στατίνων φαίνεται να αναστρέφει τις αρνητικές αλλαγές στην καρδιά, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παθήσεων».

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη μελέτη μας οι άνθρωποι που λάμβαναν στατίνες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν στατίνες, αλλά και πάλι είχαν θετική αναδόμηση της καρδιάς σε σύγκριση με την πιο υγιή ομάδα ελέγχου», συμπλήρωσε ο γιατρός.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο EuroCMR 2017, ένα συνέδριο για την απεικόνιση της καρδιάς που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας.

Και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν το πάχος του καρδιακού μυός, αλλά τα στοιχεία πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερη μελέτη, δήλωσε ο Δρ Aung.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων της εθνικότητας, του φύλου, της ηλικίας και του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Επιπλέον ευεργετικά αποτελέσματα των στατινών περιλαμβάνουν τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση της φλεγμονής και τη σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την παραγωγή αυξητικών παραγόντων – φυσικών χημικών ουσιών που διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη. Σε αυτό μπορεί να οφείλεται η επίδρασή τους στη δομή της καρδιάς, επεσήμανε ο Δρ Aung.

Οι στατίνες συνέβαλαν επίσης στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος και τη μείωση της έντασης στην καρδιά.

Ο Δρ Aung ωστόσο δήλωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ της συνταγογράφησης στατίνων σε όλους όσοι είναι άνω των 40 ετών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/