Οικογενειακές Διακοπές γεμάτες.. δραστηριότητα!

images_1372017_best-family-vacations-oahu.jpg

Λογικά, αυτή την εποχή, έχετε ήδη αποφασίσει για τον προορισμό των διακοπών σας.

Το δίλημμα βουνό ή θάλασσα, πόλη ή χωριό ήταν το πρώτο που έπρεπε να λύσετε, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών, φαίνεται πως επιλέγει τις παραθαλάσσιες διακοπές σε συνδιασμό με μερικές μέρες στο χωριό. Η σωματική δραστηριότητα καλό θα ήταν να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών σας διακοπών. Άλλωστε, τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά και.. ανεκτίμητα! Αλήθεια, πως θα μπορούσατε να κάνετε τις διακοπές σας πιο δραστήριες σωματικά, για εσάς και τα παιδιά σας, ανάλογα πάντα με τον προορισμό σας;

Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας καλό είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα

Βήμα 1: επιλέξτε τον κατάλληλο προορισμό

Στην περίπτωση που δεν έχετε ακόμη καταλήξει, αφού αποφασιστεί ο οικογενειακός προυπολογισμός και υπάρξουν μερικές ιδέες για τον ιδανικό προορισμό, μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά στην τελική απόφαση μέσα από τις φωτογραφίες που θα δουν. Πριν από την τελική επιλογή μην παραλείψετε να σκεφτείτε τα ενδιαφέροντα του κάθε μέλους της οικογένειας όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, έτσι ώστε να κάνετε την καταλληλότερη επιλογή που θα σας αφήσει όλους ικανοποιημένους.

Βήμα 2: Αφήστε τα παιδιά να εμπλακούν στο σχεδιασμό του προγράμματος

Από τη στιγμή που γνωρίζετε που θα πάτε, ενθαρρύνετε τα παιδιά να επιλέξουν μία δραστηριότητα που θα ήθελαν να δοκιμάσουν και αφήστε τα να εμπλακούν στο σχεδιασμό του προγράμματος των διακοπών. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να βρούν πληροφορίες στο διαδίκτυο ή σε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν να διαλέξουν μέσα από μια λίστα, κάτι που θα ήθελαν να δούν ή να κάνουν. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται οι οικογενειακές δραστηριότητες και συμμετέχουν όλοι ευχάριστα.

Βήμα 3: Τι να αφήσετε πίσω…

Αφήστε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο σπίτι και αποσυνδεθείτε από το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Θυμηθείτε ότι ο στόχος των διακοπών είναι να «φορτίσετε» τις μπαταρίες σας και να «απαλλαγείτε» για λίγες μέρες από ότι σας θυμίζει δουλειά ή σχολείο.

Αν επιλέξετε διακοπές..

.. στην πόλη: Ενα ταξίδι σε μια μεγάλη πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού θα μπορούσε να περιλαμβάνει περίπατους, επισκέψεις σε μουσεία και πάρκα, ζωολογικούς κήπους, επισκέψεις σε αίθουσες μπόουλινγκ, αλλά και μπάνιο στην πισίνα του ξενοδοχείου.

.. στο βουνό: Επιλέγοντας το βουνό υπάρχει η προοπτική να κάνετε ράφτινγκ, ποδηλασία βουνού καθώς και πεζοπορία στα μονοπάτια.

.. στη θάλασσα: Οι διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος προσφέρουν όλα τα θαλάσσια σπορ , κολύμβυση, βόλευ στην παραλία, ποδόσφαιρο στην άμμο, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, ψάρεμα με ψαροντούφεκο, ακόμα και θαλάσσιο ποδήλατο, παιχνίδι με φουσκωτά για τα παιδιά μέσα στη θαλασσα, πόλο στη θάλασσα, κ.α.

.. «μέσα» στη θάλασσα: Αν ενδιαφέρεστε για κάποια κρουαζιέρα καλό είναι να μάθετε αν υπάρχει πρόγραμμα απασχόλησης για τα παιδιά όλων των ηλικιών , αν υπάρχει πισίνα, τοίχος αναρρίχισης ή άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν εν πλώ.

Προγραμματίστε διαφορετικές δραστηριότητες που καλύπτουν διαφορετικές ηλικίες, ικανότητες και ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να κάνετε ποδήλατο το πρωί και μια βόλτα με το κανό το απόγευμα. Αν τα νήπια δεν μπορούν να ακολουθήσουν στις δραστηριότητες κι απλα κάθονται σε κάποιο καρεκλάκι, μια βόλτα στο κοντινό πάρκο ή στον παιδότοπο θα τα χαροποιούσε και θα τα βοηθούσε να ασκηθούν. Μην ξεχνάτε όμως ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ύπνο. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τα μικρά κοιμούνται ικανοποιητικά και αφιερώστε μια ημέρα στην οικογενειακή χαλάρωση..

Πηγή : http://www.nutrimed.gr