Μπλατσαριά Ιωαννίνων

images_1872017_2_mplatsaria-iwanninwn.jpg

Υλικά

Για την γέμιση

    Σπανάκι 1 κιλό    
    Σέσκουλα 1 κιλό    
    Πράσα 6    
    Μαϊντανό 1 ματσάκι ψιλοκομμένο    
    Άνιθο 1 ματσάκι ψιλοκομμένο    
    Δυόσμο 2 κλωναράκια    
    Μαραθόσπορο 1/2 κουταλάκι γλυκού    
    Καλαμποκάλευρο 1 κούπα    
    Φέτα 1/2 τριμμένη    
    Πιπέρι 1/2 κουταλάκι γλυκού    
    Αλάτι 1 κουτάλι σούπας    
    Ελαιόλαδο 1 κούπα    

Για την ζύμη

    Καλαμποκάλευρο 4 κούπες    
    Γιαούρτι 1 κεσεδάκι    
    Γάλα 1 κούπα    
    Αυγά 2    
    Αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού    
    Νερό 1/2 κούπα    

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χόρτα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με το αλάτι να μαραθούν. Τα στύβουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά τους και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα αφού τα έχουμε καθαρίσει , πλύνει και τα έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια , με ελάχιστο νερό και λίγο αλάτι και σε χαμηλή φωτιά τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά μας , το αλάτι , το πιπέρι και το μισό από το λάδι και τα ανακατεύουμε. Αφού μαραθούν τα ενώνουμε με τα χόρτα που έχουμε αφήσει στην λεκάνη και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα. Σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το γάλα (θέλουμε να είναι χλιαρό) , το γιαούρτι , τα αυγά το καλαμποκάλευρο και το νερό και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός ελαφρύς. Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μισό από τον χυλό μας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Έπειτα απλώνουμε τα χόρτα μας σε όλη την επιφάνεια και τα σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό και το λάδι που μας περίσσεψε. Είναι έτοιμη να ψηθεί για 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς.

    Παραλλαγή : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άγρια χόρτα όπως λάπατα, τσουκνίδα , καυκαλίδες , παπαρούνα , φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα.Μπορείτε να προσθέσετε και τραχανά.

    Η πίτα αυτή μπορεί να αποτελέσει το συνοδευτικό σαν σαλάτα σε μαγειρευτό ή ψητό κρέας.

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/