Μια μπίρα την ημέρα απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

images_2472017_Bier-zapfen-im-Bierkulturhaus.jpg

Η κατανάλωση μιας μπίρας την ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών καρδιακών παθήσεων, σε μια νέα μελέτη μεγάλης κλίμακας.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνήθως ορίζεται μέχρι 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα – ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου ενάμισι μπουκάλι κρασί ή επτά ποτήρια μπίρας – συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων, αλλά όχι όλων, των καρδιαγγειακών παθήσεων, λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το University College του Λονδίνου ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας σχεδόν δύο εκατομμυρίων υγιών ενηλίκων και ανακάλυψαν ότι οι μετριοπαθείς πότες είχαν λιγότερες πιθανότητες, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ και με τους γερούς πότες, να επισκεφτούν ένα γιατρό για επτά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους στο αίμα.

Ο Δρ Steven Bell, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι υπάρχει ένας αριθμός πιθανών εξηγήσεων για τα ευρήματα: «Από την άποψη της βιολογίας, οι άνθρωποι που πίνουν με μέτρο τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής ή υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης. Αλλά κάποιοι θα πουν ότι αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι τείνουν να είναι γενικά πιο υγιείς και αυτό είναι που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου από διάφορους τύπους καρδιακών παθήσεων, αντί για το ίδιο το ποτό».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα, από προηγούμενες έρευνες, στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε συνιστώμενα όρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ο Δρ Bell δήλωσε ότι η μελέτη στοιχείων 1,93 εκατομμυρίων ενηλίκων ήταν, «μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες μελέτες μαζί». Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και 12 καρδιακών παθήσεων.

Σε σύγκριση με όσους έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, όσοι δεν έπιναν καθόλου είχαν αυξημένο κίνδυνο ασταθούς στηθάγχης, καρδιακής προσβολής, αιφνίδιου θανάτου από στεφανιαία νόσο, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου από απώλεια ροής αίματος, ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει επίδραση στη σταθερή στηθάγχη, στην καρδιακή ανακοπή, στα μίνι εγκεφαλικά που προκαλούνται από θρόμβους αίματος ή σε δύο διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών αιμορραγιών.

Ο Δρ Bell διευκρίνισε ότι η έρευνα δεν θα πρέπει να θεωρείται από όσους δεν πίνουν ως λόγο για να το ρίξουν στο ποτό, καθώς υπάρχουν πιο ασφαλείς, πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως η υγιεινή διατροφή.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/