Μην βασίζεστε σε apps για την αντισύλληψη

images_872017_resources-WEBINAR-Momentum.png

Τα smartphones αγγίζουν πλέον κάθε πτυχή της ζωή μας και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει κάποιο application για κάθε τι που μπορούμε να σκεφτούμε.

Η πρακτική ιατρική δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους developers, με τις εφαρμογές που παρακολουθούν τον έμμηνο κύκλο των γυναικών να αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Όμως, μια νέα έρευνα προειδοποιεί ότι οι γυναίκες ρισκάρουν κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας κάποιο από αυτά τα apps.

Πρακτική ιατρική στο κινητό μας;

Οι εφαρμογές που σχετίζονται με τη γονιμότητα αρχικά σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, ενημερώνοντάς τα για τις γόνιμες ημέρες. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τις ημερομηνίες της περιόδου μιας γυναίκας, τη θερμοκρασία της και άλλες παραμέτρους για να καθορίσουν τα επίπεδα γονιμότητας.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες στρέφονται σε αυτές τις εφαρμογές ακριβώς για τους αντίθετους λόγους, δηλαδή ως μια μορφή αντισύλληψης, καθώς τα apps ενημερώνουν και πότε τα επίπεδα γονιμότητας είναι εξαιρετικά χαμηλά ή η σύλληψη είναι αδύνατη.

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Georgetown εξέτασε σχεδόν 100 εφαρμογές γονιμότητας για να ελέγξει πόσο αξιόπιστες είναι και κατά πόσο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η μεθοδολογία τους. Βρήκαν ότι πολλές εφαρμογές βασίζονται σε μεθόδους επίγνωσης γονιμότητας, οι οποίες μπορεί να είναι ανεπαρκείς για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης, καθώς δεν χρησιμοποιούν αρκετά στοιχεία και σωστή μεθοδολογία. Από τις εφαρμογές που εξετάστηκαν, μόνο 6 είχαν «τέλειο σκορ» ακρίβειας.

Οι συγγραφείς της έρευνας, δήλωσαν: «Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων που βασίζονται στην επίγνωση γονιμότητας εξαρτάται από την παρατηρητικότητα των γυναικών, την καταγραφή βιοδεικτών γονιμότητας και την εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών που βασίζονται σε στοιχεία. Οι εφαρμογές προσφέρουν έναν βολικό τρόπο ως πρακτική ιατρική για την παρακολούθηση των βιοδεικτών γονιμότητας, αλλά μόνο μερικές χρησιμοποιούν μεθόδους επίγνωσης γονιμότητας που βασίζονται σε στοιχεία. Από αυτές που εξετάστηκαν, 30 εφαρμογές προέβλαπαν τις ημέρες της γονιμότητας για το χρήστη και 10 δεν το έκαναν. Μόνο έξι εφαρμογές είχαν τέλειο σκορ για την ακρίβεια».

Η επικεφαλής της έρευνας Marguerite Duane είπε για τα ευρήματα: «Οι εφαρμογές για  smartphone είναι όλο και πιο δημοφιλείς, διότι όλο και περισσότερες γυναίκες ενδιαφέρονται για τη χρήση φυσικών μεθόδων οικογενειακού προγραμματισμού. Προτείνουμε οι γυναίκες να λαμβάνουν πρώτα οδηγίες από τον γυναικολόγο τους για την παρακολούθηση του κύκλου τους και στη συνέχεια να αναζητούν μια εφαρμογή για να τους βοηθήσει».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/