Μειώνεται όντως ο αριθμός σπερματοζωαρίων των ανδρών;

images_2872017_2_139987504.jpeg

Το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να εξαφανιστεί στο μέλλον, εάν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των ανδρών εξακολουθήσει να μειώνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, όπως προειδοποιούν ορισμένοι ειδικοί;

Οι ερευνητές που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα περίπου 200 μελετών, λένε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία φαίνεται να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε λιγότερο από 40 χρόνια.

Μερικοί ειδικοί έχουν τις αμφιβολίες τους, ωστόσο ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Hagai Levine δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Η αξιολόγηση, μία από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ, συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 185 μελετών, μεταξύ του 1973 και του 2011.

Ο επιδημιολόγος Δρ Levine δήλωσε ότι αν συνεχίσει η τάση, οι άνθρωποι θα εξαφανιστούν. «Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, το περιβάλλον και την έκθεσή μας στα χημικά, ανησυχώ πολύ για το τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε. «Ίσως στο μέλλον να έχουμε πρόβλημα και με την αναπαραγωγή γενικά και ίσως οδηγηθούμε στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους».

Οι επιστήμονες που δεν συμμετέχουν στη μελέτη έχουν επαινέσει την ποιότητα της έρευνας, αλλά λένε ότι μπορεί να είναι πρόωρο να καταλήξουμε σε τέτοια συμπεράσματα.

Ο Δρ Levine, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, διαπίστωσε μείωση της συγκέντρωσης των σπερματοζωαρίων κατά 52,4% και μείωση του συνολικού αριθμού των σπερματοζωαρίων κατά 59,3% στους άνδρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης συνεχίζεται και ενδεχομένως αυξάνεται.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λιγότερες μελέτες σε αυτές τις ηπείρους. Ωστόσο, ο Δρ Levine ανησυχεί ότι τελικά τα σπερματοζωάρια θα μπορούσαν να μειωθούν και σε αυτά τα μέρη.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια απότομη πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά οι σκεπτικιστές λένε ότι ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών είναι προβληματικές. Μερικές έχουν εξετάσει σχετικά μικρό αριθμό ανδρών ή περιλαμβάνουν μόνο άνδρες που έχουν προσφύγει σε κλινικές γονιμότητας και είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Επίσης, οι μελέτες που ισχυρίζονται ότι υπάρχει μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι πιο πιθανό να δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά από εκείνες που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι οι παλαιότερες μέθοδοι μέτρησης των σπερματοζωαρίων μπορεί να υπερεκτίμησαν τα πραγματικά νούμερα.

Από κοινού, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να έχουν δημιουργήσει μια λανθασμένη εικόνα για τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/