Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ανάλογα με την ομάδα αίματός

images_2472017_blood-type_625x350_81470904875-600x400.jpg

Άτομα με ομάδα αίματος  που δεν είναι Ο έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που πήζει το αίμα σε άτομα με ομάδα αίματος Α, Β και ΑΒ.

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσε μελέτες που αφορούσαν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Διαπίστωσε ότι 15 στους 1.000 ανθρώπους με ομάδα αίματος που δεν είναι Ο είχαν πάθει καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με 14 στους 1.000 ανθρώπους που είχαν ομάδα αίματος Ο.

Αν και η αύξηση του κινδύνου ήταν μικρή, όταν γίνει αναγωγή σε ολόκληρο τον πληθυσμό, οι αριθμοί γίνονται σημαντικοί. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι άνθρωποι με τη σπανιότερη ομάδα αίματος – ΑΒ – ήταν οι πιο ευάλωτοι, με 23% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής νόσου.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής: όλα αυτά είναι πράγματα για τα οποία μπορούμε να κάνουμε κάτι – σε αντίθεση με την ομάδα αίματός μας.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tessa Kole, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen στην Ολλανδία, δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο λόγος του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με ομάδα αίματος που δεν είναι Ο.

«Στο μέλλον, η ομάδα αίματος θα πρέπει να εξεταστεί ως παράγοντας για την αξιολόγηση κινδύνου από καρδιαγγειακές παθήσεις, μαζί με τη χοληστερόλη, την ηλικία, το φύλο και την αρτηριακή πίεση», δήλωσε.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Α -που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερη χοληστερόλη- μπορεί να χρειάζονται για παράδειγμα χαμηλότερο όριο για να ακολουθήσουν θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ανάλυση εξέτασε στεφανιαία επεισόδια σε περισσότερους από 770.000 ανθρώπους με ομάδα αίματος που δεν ήταν Ο και σε περισσότερους από 510.000 ανθρώπους με ομάδα αίματος Ο. Περίπου το 1,5% της πρώτης ομάδας και το 1,4% της δεύτερης παρουσίασαν καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη.

Επίσης, εξέτασαν τα καρδιαγγειακά επεισόδια σε 708.000 άτομα με ομάδα αίματος που δεν ήταν Ο και 476.000 με ομάδα αίματος Ο, τα οποία επηρέασαν το 2,5% και το 2,3% αντίστοιχα. Πάντως, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των δύο ομάδων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/