Κις λορέν με μπέικον και πράσο

images_1772017_2_kis-loren-me-mpeikon-kai-praso.jpg

Υλικά

Για την τάρτα

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
    Βούτυρο 250 γρ    
    Αυγό 2 (κρόκο και ασπράδι από το ένα και μόνο τον κρόκο από το άλλο)    
    Αλάτι 1 πρέζα (για γλυκιά αντί αλάτι βάζουμε 125-200 γρ άχνη ζάχαρη)    
    Νερό μερικές κουταλιές κρύο    

Για την γέμιση

    Μπέικον 500 γρ    
    Κεφαλογραβιέρα 200 γρ τριμμένη    
    Κρέμα γάλακτος 500 γρ    
    Πράσα 2 (μόνο το λευκό μέρος)    
    Αυγά 4 (τα ασπράδια και μόνο 2 κρόκους)    
    Μοσχοκάρυδο τριμμένο 1 πρέζα    
    Πιπέρι όσο θέλει ο καθένας    

Εκτέλεση

Για την τάρτα , βάζουμε στο μίξερ το κρύο βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το αλεύρι και τα δουλεύουμε για 5 λεπτά. Συμπληρώνουμε το ένα αυγό με το ασπράδι και τον κρόκο και το δεύτερο μόνο τον κρόκο του , το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το μίξερ για άλλα 5 λεπτά , προσθέτοντας λίγο λίγο κουταλιές κρύου νερού. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα μας το κάνουμε μια μπάλα , το τυλίγουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες (μπορεί να μείνει και για 1 μέρα αν θέλουμε να προετοιμάσουμε την τάρτα μας για την επόμενη μέρα). Μετά από 2 ώρες μπορούμε να πλάσουμε την ζύμη , αλευρώνοντας την επιφάνεια της από την μια πλευρά και πατώντας με τον πλάστη να ανοίξει η ζύμη. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και τοποθετούμε μέσα την ζύμη πατώντας την για να στρώσει καλά. Αυτό που περισσεύει δεν το κόβουμε. Τρυπάμε τον πάτο της τάρτας με ένα πιρούνι , την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω σαν βαρίδια τοποθετούμε λίγα όσπρια. Την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 160-170 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Αφού ψηθεί την βγάζουμε από τον φούρνο ,απομακρύνουμε τα όσπρια και με ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη που εξέχει.

Για την γέμιση κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε χωρίς λάδι σε μια κατσαρολίτσα. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το πράσο που το κόψαμε σε κομματάκια να τσιγαριστεί κι αυτό προσθέτοντας και λίγο πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , τα 4 αυγά (2 ολόκληρα και 2 μόνο κρόκοι) , το μοσχοκάρυδο και αν θέλουμε κι άλλο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Κάποιοι κρόκοι μας περίσσεψαν , δεν τους πετάμε γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε έναν κρόκο ώστε να αλείψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα της τάρτας μας και κατευθείαν την ξαναβάζουμε στον φούρνο μόνο για 2 λεπτά ίσα ίσα για να μην κρατήσει τα υγρά. Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στην τάρτα. Πασπαλίζουμε με το τυράκι και ψήνουμε στον φούρνο περίπου για 15 λεπτά ίσα ίσα να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστή κομμένη σε κομματάκια. (Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει και γλυκιά γεμίζοντας με μαρμελάδα και φρούτα).

Πηγή : https://www.chefoulis.gr/