Καμία επίδραση στον γυναικείο εγκέφαλο από την περίοδο

images_572017_Women-Experiencing-Heavy-Menstrual-Bleeding-600x400.jpg

Η εμμηνόρροια δεν επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι μειώνει την ικανότητα να σκέφτονται με διαύγεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τρεις βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας σε 88 γυναίκες και διαπίστωσε ότι δεν επηρεάστηκαν από τις ορμονικές αλλαγές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της περιόδου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι υποτιθέμενες ενδείξεις χειρότερων επιδόσεων σε τεστ ήταν πιθανό να ήταν «ψευδείς», με μερικές μελέτες να έχουν λιγότερους από 10 συμμετέχοντες.

Ο καθηγήτρια Brigitte Leeners του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης, η οποία ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης, δήλωσε: «Ως ειδική στην αναπαραγωγική ιατρική και ψυχοθεραπεύτρια, ασχολούμαι με πολλές γυναίκες που έχουν την εντύπωση ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει την ευημερία και τη γνωστική τους απόδοση. Όμως οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο δεν δείχνουν καμία συσχέτιση με τις γνωστικές επιδόσεις. Παρόλο που μπορεί να υπάρξουν εξατομικευμένες εξαιρέσεις, οι γνωσιακές επιδόσεις των γυναικών γενικά δεν διαταράσσονται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εμμηνορροϊκό κύκλο».

Οι ερευνητές εξέτασαν την εργαζόμενη μνήμη, την προσοχή και τη γνωστική προκατάληψη σε μια ομάδα 88 γυναικών και στη συνέχεια επανέλεγξαν 68 από αυτές κατά τη διάρκεια ενός δεύτερου εμμηνορροϊκού κύκλου.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιβλιογραφία σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ ορμονικών μεταβολών κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου και της γνωστικής λειτουργίας είναι επιρρεπή σε “φουσκωμένα” αποτελέσματα και πιθανόν ψευδή ευρήματα λόγω μεθοδολογικών προκαταλήψεων και τυχαίας διακύμανσης. Στην παρούσα μελέτη δεν βρήκαμε συνεπείς και ουσιαστικές συσχετίσεις μεταξύ της γνωστικής λειτουργίας και των διακυμάνσεων των ορμονικών επιπέδων που αναπαράγονται σε δύο κύκλους εμμήνου ρύσεως».

Οι ερευνητές επέκριναν άλλες μελέτες για το μέγεθος των μικρών δειγμάτων, αλλά δήλωσαν ταυτόχρονα ότι θα ήταν «προτιμότερο» να έχουν περισσότερα από 100 άτομα για τις μελέτες τους, επειδή οι ορμόνες μπορούν να διαφέρουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Δήλωσαν επίσης ότι είχαν αξιολογήσει μόνο τρεις γνωστικές λειτουργίες, οι οποίες δεν «κάλυπταν όλο το φάσμα της γνωστικής λειτουργίας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/