Ιατρικά λάθη η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

images_372017_2_MSF134807_1_1.jpg

Τα λάθη του ιατρικού προσωπικού κατατάσσονται ως η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins εκτιμούν ότι περισσότεροι από 250.000 άτομα τον χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας κάποιου λάθους των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Πρόκειται για την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές νόσους (611.000 θάνατοι) και τον καρκίνο (585.000 θάνατοι), με τέταρτη τις χρόνιες αναπνευστικές νόσους (149.000 θάνατοι).

Ωστόσο, οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αποτέλεσμα των πολύπλοκων συστημάτων στην Υγεία και όχι λάθη από μεμονωμένα άτομα.

Ο καθηγητής Martin Makary, της ερευνητικής ομάδας του Johns Hopkins, κατέθεσε την άποψή του γιατί η έκταση του προβλήματος δεν επισημάνθηκε νωρίτερα στα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ: «Τα ποσοστά των θανάτων που σχετίζονται άμεσα με λάθη στην ιατρική περίθαλψη, δεν καταγράφονται σε οποιαδήποτε τυποποιημένη μέθοδο για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων σε εθνικό επίπεδο. Το εθνικό ιατρικό σύστημα κωδικοποίησης έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί τις χρεώσεις για τις ιατρικές υπηρεσίες, όχι για να συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για την υγεία».

Το σύστημα των ΗΠΑ χρονολογείται από το 1949, εποχή που σύμφωνα με τον καθηγητή Makary είχε υποτιμηθεί το γεγονός ότι τα διαγνωστικά και ιατρικά λάθη θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο κάποιου ασθενή. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα ιατρικά λάθη αποκλείστηκαν κατά λάθος από την εθνική στατιστική υγείας», πρόσθεσε.

Γράφοντας στην ιατρική επιθεώρηση BMJ, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ανέλυσαν τα ποσοστά θανάτου στις ΗΠΑ μεταξύ 2000 και 2008. Στη συνέχεια υπολόγισαν ότι 251.454 άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας ιατρικού λάθους, σε 35.416.020 επισκέψεις σε νοσοκομεία το 2013. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει το 9,5% του συνολικού ετήσιου αριθμού θανάτων στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα περισσότερα ιατρικά λάθη δεν προκαλούνται από ανίκανους γιατρούς και ότι η χαρακτηρισμός αυτός δεν θα πρέπει να οδηγήσει αυτομάτως σε τιμωρία ή νομικές ενέργειες. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα συστημικών προβλημάτων, όπως κακώς συντονισμένη φροντίδα, κατακερματισμός των ασφαλιστικών υπηρεσιών ή την έλλειψη κατάλληλων πρωτοκόλλων.

Ο καθηγητής Justin Waring, από το πανεπιστήμιου του Νότινγκχαμο οποίος έχει ασχοληθεί με τον εντοπισμό ιατρικών λαθών, συμφώνησε ότι τα λάθη συχνά δεν ήταν σφάλμα ενός μόνο ατόμου. Η βελτίωση των διαδικασιών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των λαθών και χαιρέτισε την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συστήσει τη χρήση μιας χειρουργικής λίστας ελέγχου, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται από τους πιλότους πριν από την απογείωση.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού: «Ένας πιλότος που τον διακόπτουν διαρκώς, ενώ πετάει ένα αεροπλάνο με μισό φτερό και λίγα καύσιμα, είναι ήρωας αν καταφέρει να το προσγειώσει. Αυτό ακριβώς κάνουν οι γιατροί κάθε μέρα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/