Η άσκηση προφυλάσσει από τραυματισμούς στην τρίτη ηλικία

images_1272017_common-elderly-health-issues-dementia.jpg

Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος σε περίπτωση πτώσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες θέλησαν να ελέγξουν εάν οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν αν ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The BMJ» χρησιμοποίησε δεδομένα για 1635 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 70 και 89 χρονών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να περπατήσουν για περισσότερα από 400 μέτρα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μισούς συμμετέχοντες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με άσκηση μέτριας έντασης δύο φορές την εβδομάδα σε ένα ειδικό κέντρο και τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα στο σπίτι.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αερόβια άσκηση, καθώς και άλλες που στοχεύουν στην ενδυνάμωση και την ευελιξία. Οι άλλοι μισοί παρακολούθησαν σεμινάρια για θέματα που αφορούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπου διδάχθηκαν και πώς να κάνουν διατάσεις για το πάνω μέρος του σώματος.

Η ομάδα παράλληλα παρακολούθησε πόσες πτώσεις είχε κάθε άτομο σε 3,5 χρόνια, ελέγχοντας τα περιστατικά κάθε έξι μήνες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έκαναν τις ασκήσεις ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρές πτώσεις, να υποφέρουν από κατάγματα ή να νοσηλευτούν, σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην άλλη ομάδα, όσο και  σε σχέση με τις γυναίκες της ίδιας ομάδας.
Πως βοηθάει η άσκηση τους ηλικιωμένους

Αν και η άσκηση δεν μειώνει σημαντικά τον αριθμό των πτώσεων, οι άνδρες που γυμνάζονταν ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως σπασμένα κόκαλα ή να νοσηλευτούν, από εκείνους που δεν ασκούνταν.

«Οι σοβαροί τραυματισμοί από πτώση είναι από τις πιο επικίνδυνες και καταστροφικές καταστάσεις που βιώνουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο δρ Thomas Gill, καθηγητής γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ, στο Νιου Χάβεν του Κονέκτικατ. Η Δρ Mary Tinetti δήλωσε πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε αν όντως οι άνδρες ωφελούνται πραγματικά περισσότερο από τη σωματική δραστηριότητα από ό, τι οι γυναίκες και γιατί.

Οι ηλικιωμένοι που πέφτουν καλούνται πρώτα από όλα να παραμείνουν ήρεμοι. Εκείνοι που αισθάνονται αρκετά δυνατοί για να σηκωθούν μόνοι τους, θα πρέπει να το κάνουν σιγά-σιγά, γυρίζοντας μπρούμυτα, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα γόνατά τους και στηριζόμενοι από σταθερά έπιπλα για να σηκωθούν προσεκτικά. Εάν το άτομο δεν είναι σε θέση να σηκωθεί μόνο του, θα πρέπει να καλέσει σε βοήθεια, είτε κάποιον που βρίσκεται στο σπίτι φωνάζοντας είτε μέσω του τηλεφώνου. Αν είναι μόνος και δεν έχει πρόσβαση σε τηλέφωνο, θα πρέπει να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή καλώντας σε βοήθεια ή χτυπώντας τον τοίχο ή το πάτωμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/