Επικίνδυνη η μίξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ

images_1272017_The-side-effects-of-energy-drinks-high-blood-pressure-and-abnormal-heart-rhythm-600x400.jpg

Ο συνδυασμός ενεργειακών ποτών με αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων και των τραυματισμών, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη από τον Καναδά.

Η καφεΐνη που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ξύπνιοι και να τους ενθαρρύνει να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό. Οι γιατροί λένε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα ύπνου και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ενώ δεν συνιστούν την ανάμιξη αλκοολούχων ποτών με ενεργειακά.

Η ανάμιξη αλκοολούχων ποτών και λικέρ με ενεργειακά ποτά, όπως το Red Bull και το Monster, έχει γίνει δημοφιλής σε μπαρ και κλαμπ. Όμως, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αναμεμιγμένου με υψηλής περιεκτικότητας καφεΐνης ενεργειακά ποτά, θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση αλκοόλ από μόνη της.

Αυτό συμβαίνει, επειδή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να «μεθυσμένοι ξύπνιοι» – ένα αποτέλεσμα της διεγερτικής επίδρασης της καφεΐνης και της επιβραδυντικής στον εγκέφαλο επίδρασης του αλκοόλ.

Σε μια ανασκόπηση 13 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1981 και 2016, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, βρήκε σχέση σε 10 από αυτές μεταξύ της πρόσληψης αλκοόλ που έχει αναμιχθεί με ενεργειακά ποτά και αυξημένου κίνδυνου πτώσεων, καυγάδων και ατυχημάτων. Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι δεν ήταν σε θέση να καθηλώσουν το μέγεθος του κινδύνου τραυματισμού, λόγω της ποικίλης φύσης των μελετών και τη δυσκολία σύγκρισης αποτελεσμάτων.

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης, συνήθως περίπου 80mg σε 250ml ποτού – περίπου όσο μια κούπα στιγμιαίου καφέ. Συγκριτικά, ένα κουτάκι 330ml Coca-Cola περιέχει 32mg καφεΐνης. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη, καθώς και άλλα συστατικά, όπως γλυκουρονολακτόνη και ταυρίνη, και μερικές φορές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά ή φυτικές ουσίες.

Τα υψηλά επίπεδα της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κρίσεις πανικού και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες συνιστάται να μην λαμβάνουν περισσότερα από 200mg καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας ή ευαισθησία μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 400mg την ημέρα.

Όσον αφορά τον συνδυασμό με το αλκοόλ, η Audra Roemer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει: «Συνήθως, όταν πίνετε αλκοόλ, κάποια στιγμή αισθάνεστε κουρασμένοι και επιστρέφετε στο σπίτι. Τα ενεργειακά ποτά καλύπτουν αυτή την επίδραση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να υποτιμούν πόσο μεθυσμένοι είναι, να καταλήγουν να μένουν έξω περισσότερη ώρα, να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές και πιο επικίνδυνες πρακτικές κατανάλωσης».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/