Είναι αρκετές 1.200 θερμίδες την ημέρα;

images_1672017_Terraferma_restaurant_milan.jpg

Χιλιάδες άνθρωποι-ειδικά γυναίκες- σε δίαιτα, αγωνίζονται να αδυνατίσουν και να κρατήσουν μακριά τα περιττά κιλά, φτάνοντας σε ακραίες λύσεις, όπως οι δίαιτες των 1.200 θερμίδων.

Αμέτρητοι γκουρού του fitness ορκίζονται ότι «1.200 θερμίδες είναι αρκετές», ενώ οι παρασπονδίες της περιόδου των εορτών, οδηγούν στην κορύφωση των αναζητήσεων στο Google για «δίαιτα 1.200 θερμίδων» κάθε Ιανουάριο από το 2005.

Βεβαίως, υπάρχουν στα social media ομάδες που είναι αφιερωμένες σε τέτοιου είδους δίαιτες, με τους χρήστες να ανεβάζουν τα τακτοποιημένο και πολύχρωμα γεύματά τους, θέλοντας να δείξουν ότι είναι υπεραρκετά.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί στη διατροφή, όπως η Ursula Philpot, εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Διαιτολογίας, προειδοποιούν ότι αυτή η προσέγγιση στο φαγητό είναι λανθασμένη και εγκυμονεί κινδύνους. Ενώ οι 1.200 θεωρούνται ως το ελάχιστο επίπεδο θερμίδων με τις οποίες ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς το σώμα να βρεθεί σε κατάσταση λιμοκτονίας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και μια υγιεινή επιλογή.

Ένα ηλικιωμένο άτομο που είναι ανενεργό ή ένα υπέρβαρο άτομο μπορεί να είναι σε θέση να καταναλώνει 1.200 την ημέρα. Αλλά δεν υπάρχει μία «συνταγή» που ταιριάζει σε όλους στη διατροφή και είναι δύσκολο να λαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών με ένα το αυστηρό καθεστώς.

«Ακολουθώντας μια δίαιτα 1.200 θερμίδων, το σώμα σας είναι αναγκασμένο να κάνει προσαρμογές. Δεν μπορούν να ζήσετε με τον βέλτιστο τρόπο έτσι. Εάν είστε νέοι και δραστήριοι, θα χάσετε βάρος και λίπος με την πάροδο του χρόνου, αλλά το σώμα σας θα κάνει μεταβολικές προσαρμογές. Ίσως τα χέρια και τα πόδια σας να κρυώνουν πιο εύκολα και θα πρέπει να ασχολείστε πολύ χρόνο με το τι θα φάτε κάθε μέρα. Θα αισθάνεστε περισσότερο άγχος και για μερικές γυναίκες θα μπορούσε να δημιουργηθεί προσωρινά διακοπή της γονιμότητά τους».

Η Ursula Philpot εξήγησε ότι οι συστάσεις για την κατανάλωση θερμίδων θα πρέπει να θεωρούνται απλά ως σημείο εκκίνησης για να εξετάζουμε το τι να φάμε.

«Είναι σαν να λέμε όλοι οι άνδρες πρέπει να φορούν 42 νούμερο παπούτσια. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ζήσουν με 1.200 θερμίδες και άλλοι που χρειάζονται 2.400. Εξαρτάται πάντα από το πώς αισθάνεστε: Εάν αισθάνεστε κουρασμένος, κρυώνετε εύκολα, απασχολείτε συνεχώς το μυαλό σας με το φαγητό και τα τρόφιμα και ζαλίζεστε, τότε πιθανότατα δεν τρέφεστε σωστά».

Το φαγητό που κάθε άτομο θα πρέπει να καταναλώνει διαφέρει επίσης: Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα δραστήριο θα πρέπει να τρώει λιπαρά και υδατάνθρακες, ενώ κάποιος που είναι υπέρβαρος μπορεί να είναι σε θέση να χάσει βάρος με μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής σε πρωτεΐνες.

Η Philpot εξήρε τη μεσογειακή διατροφή και πρόσθεσε: «Οι πληθυσμοί που είναι πιο λεπτή και πιο υγιεινή δεν ζουν με 1.200 θερμίδες, δεν έχουν κόψει τους υδατάνθρακες, δεν φτιάχνουν τα δικά τους πράσινα smoothies. Δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα, σκεφτείτε την υγεία και τη μακροζωία σας και απολαύστε το φαγητό. Επειδή μια δίαιτα δουλεύει για κάποιον, δεν σημαίνει ότι είναι ο τρόπος που θα πρέπει να τρώει ο καθένας».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/