Γίνετε έξυπνοι, φάτε σοκολάτα!

images_1172017_dark-chocolate-opt-600x400.jpg

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού λάτρεις της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο:

Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας τακτικά ανακαλύφθηκε ότι βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη στο γεγονός ότι το κακάο είναι πλούσια πηγή φυσικών νευροπροστατευτικών ενώσεων.

Οι χρήσιμες αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται εν αφθονία στους κόκκους του κακάο ονομάζονται φλαβονόλες του κακάο.

Σε μια νέα επισκόπηση από Ιταλούς ερευνητές, η κατανάλωση κακάο πλούσιου σε φλαβονόλες συνδέθηκε με τη βελτίωση της μνήμης, τη βραχυπρόθεσμη γνωσιακή λειτουργία και την εξουδετέρωση της γνωσιακής παρακμής.

«Η αθρόα χορήγηση φλαβονολών κακάο θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση βελτίωση της γνωστικής ικανότητας, διατηρώντας υψηλές επιδόσεις ιδιαίτερα σε απαιτητικές από γνωστική άποψη συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων της πνευματικής κούρασης και της απώλειας ύπνου», δήλωσαν οι συγγραφείς Valentina Socci και Michele Ferrara, από το Πανεπιστήμιο της L’Aquila στην Ιταλία.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μεταανάλυση ερευνών και διαπίστωσαν ότι οι θαυματουργές φλαβονόλες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ενισχύουν την ταχύτητα επεξεργασίας οπτικών εικόνων.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύου τη δυναμική των φλαβονολών κακάο στην προστασία της νοητικής λειτουργίας σε ευάλωτους πληθυσμούς σε βάθος χρόνου, βελτιώνοντας τις γνωστικές επιδόσεις», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε σοκολάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωσιακή απόδοση των ηλικιωμένων ενηλίκων. Για τους ηλικιωμένους, η μακροχρόνια κατανάλωση κακάο έχει έντονη επίδραση στη συγκέντρωση, τη λεκτική ευχέρεια και τη μνήμη. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη εντονότερα στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ήδη βιώνουν γνωστική παρακμή.

Οι φλαβονόλες του κακάο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, προλαμβάνουν τους θρόμβους αίματος και καταπολεμούν την καταστροφή των κυττάρων, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλουσιότερη πηγή ωφέλιμων φλαβονολών από το γάλα με κακάο, με την ποσότητά τους να κυμαίνεται από 100-2000 mg σε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας.

Δεν θα είναι δύσκολο να ακολουθήσετε την προτροπή των Ιταλών ερευνητών: «Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια πηγή φλαβανολών. Έτσι τρώμε πάντα μαύρη σοκολάτα. Κάθε μέρα».

Οι μητέρες βρεφών θα είναι επίσης χαρούμενες να ακούσουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μετά από στέρηση ύπνου βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία των γυναικών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τώρα, αν μπορεί να γίνει κάτι και με τις θερμίδες της σοκολάτας…

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/