Ασκηθείτε για να αντιμετωπίσετε την υπέρταση

images_1372017_barbell-2.jpg

Πολλές θεραπευτικές στρατηγικές έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν την αρτηριακή υπέρταση και να επηρεάσουν την κλινική της έκβαση.

Από αυτές, η μη φαρμακολογική συνίσταται στην ελάττωση του σωματικού βάρους, στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και στην άσκηση. Σε άτομα με προϋπέρταση* αλλά και σε εκείνους με εγκατεστημένη πλέον υπέρταση, η αρχική θεραπεία πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής στοχεύει σε αλλαγές του τρόπου ζωής, εστιάζοντας στη διατροφή και στην άσκηση.

Η άσκηση δηλαδή είναι μια μη φαρμακολογική αλλά φυσιολογική παρέμβαση που συνταγογραφείται και συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Πολλές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η επίδραση της άσκησης στην αρτηριακή πίεση είναι σημαντική, με μια κατά μέσο όρο μείωση της συστολικής («μεγάλης») πίεσης κατά 10mmHG και της διαστολικής πίεσης κατά 8mmHg (1). Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα η άσκηση είναι δύσκολο να παρακολουθηθεί, να εκτιμηθεί και να ποσοτικοποιηθεί σε έναν πληθυσμό περιπατητικών εξωνοσοκομειακών ασθενών με υπέρταση (1,2).

Το φάσμα των θετικών / ευνοϊκών επιδράσεων της άσκησης στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι ευρύ και περιλαμβάνει:

    μείωση της αρτηριακής πίεσης,
    μείωση των λιπιδίων στο αίμα,
    βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μέσω της αυξημένης χρησιμοποίησης της γλυκόζης από τους μυς,
    μείωση της φλεγμονής,
    αύξηση του ενδογενούς αναβολισμού (αύξηση της σωματικής μυικής μάζας).

Η άσκηση έχει επίσης αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη διάθεσή μας και τον ψυχισμό μας, κάτι που επίσης συμβάλει έμμεσα στον έλεγχο της υπέρτασης που προκαλείται από το αυξημένο στρες και την ένταση της καθημερινότητας.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαταραχές που συνδέονται με τον υποκινητικό τρόπο ζωής στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, όχι μόνον αντιρροπούνται αλλά και επιστρέφουν στο φυσιολογικό με την σωματική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, η καθημερινή δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί μια φυσιολογική διόρθωση του τρόπου ζωής μας κι όχι μια ιατρική παρεμβατική θεραπεία.

Αυξήστε εύκολα τα επίπεδα καθημερινής σωματικής δραστηριότητας με τους παρακάτω τρόπους:

    Κάντε τις καθημερινές δουλειές χωρίς χρήση αυτοκινήτου.
    Προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.
    Κάνετε μια διαδρομή με ποδήλατο ή περπάτημα 3-4 φορές την εβδομάδα.
    Εντάξτε σωματικές δραστηριότητες στη διάρκεια των διακοπών και του σαββατοκύριακου (κηπουρική, κολύμβηση, πεζοπορία κ.λπ.)
    Ξεκινήστε ένα σύντομο αλλά καθημερινό πρόγραμμα άσκησης στο γυμναστήριο (όπως ποδήλατο, διάδρομο ή ελλειπτικό).

Τέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα βραχιολάκι παρακολούθησης δραστηριότητας, με το οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε πόσο ασκείστε κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλά οικονομικά βραχιολάκια που σας επιτρέπουν να μετράτε βήματα, θερμίδες, χιλιόμετρα και κλίση εδάφους, ενώ τα πιο προηγμένα παρακολουθούν επίσης τον καρδιακό σφυγμό. Έχοντας καλύτερη και αντικειμενική εικόνα του επιπέδου δραστηριότητάς σας, μπορείτε να εντάξετε ευκολότερα την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

* Προϋπέρταση: η συστολική και διαστολική πίεση είναι μεν εντός φυσιολογικών ορίων, αγγίζει δε τα ανώτατα φυσιολογικά όρια.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr