Αντιμετωπίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

images_1172017_orthopedikosundromo.jpg

Αν δουλεύετε σε γραφείο, πληκτρολογώντας  αδιάκοπα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι αρκετά πιθανό να γνωρίζετε ήδη τη δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα:

ένα μούδιασμα που εξελίσσεται σε πόνο και εξαπλώνεται από την παλάμη προς τα δάχτυλα. Μια ακόμη πάθηση της εποχής, που προκαλείται από συνεχείς μικροτραυματισμούς ή έντονη, επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα που περιλαμβάνει τη χρήση των χεριών και των καρπών, όπως η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή ή η εργασία σε ταμειακή μηχανή.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το μέσο νεύρο του χεριού ακολουθεί μια πορεία μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. Όταν αυτή η πορεία εμποδίζεται, από κάποιο οίδημα στην περιοχή λόγω τενοντίτιδας συνήθως, προκαλείται αίσθημα μουδιάσματος και πόνου και δημιουργείται το λεγόμενο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η πάθηση εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες και αν επιμείνει απαιτείται η ιατρική φροντίδα. Όμως, υπάρχουν και ορισμένες πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας για να ανακουφιστούμε από τον πόνο.

Νυχτερινή ετοιμασία

Η χρήση ενός περικάρπιου νάρθηκα τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, καθώς πολύ συχνά κοιμόμαστε με λυγισμένο τον καρπό ή ξαπλώνουμε επάνω του. Το κόστος τους δεν είναι υψηλό, προτού όμως χρησιμοποιήσετε κάποιον καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τον περικάρπιο νάρθηκα μπορείτε να τον φοράτε και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι όμως για πολλές ώρες. Υπάρχει επίσης δυνατότητα για δημιουργία νάρθηκα ακριβώς στα μέτρα σας, για ακόμη πιο μακρόχρονη χρήση.

Κάντε στρέτσινγκ

Ένα διάλειμμα για στρέτσινγκ μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας στο να «αποσυμφοριστεί» η πορεία του ερεθισμένου νεύρου. Το «corner stretching», καταπραΰνει τα νεύρα στον ώμο και το λαιμό και εν τέλει ηρεμεί τα νεύρα κοντά στους καρπούς. Για να το εφαρμόσετε βρείτε πρώτα μια ελεύθερη γωνία. Σταθείτε με το ένα πόδι μπροστά και ακουμπήστε τις παλάμες και τους πήχεις στους δύο τοίχους, με τους αγκώνες σας σε κλιση 90ο. Σπρώξτε το σώμα σας μπροστά ώσπου να νιώσετε ένα ελαφρύ «τράβηγμα» στο στήθος σας και μείνετε σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα. Προσπαθήστε να επαναλάβετε την άσκηση κάθε 45 λεπτά.

Γυμνάστε τον καρπό σας

Συγκεκριμένες ασκήσεις με τα δάχτυλά σας, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Ξεκινώντας με την παλάμη σας ίσια, παράλληλη με το έδαφος, λυγίστε τον καρπό σας προς τα επάνω σε γωνία 90ο και κάντε το ίδιο με τα δάχτυλά σας, ώστε να παραμείνουν παράλληλα με το έδαφος. Επίσης, δοκιμάστε να κλείσετε την παλάμη σας σε γροθιά – πρώτα με τον αντίχειρα τεντωμένο και ανοιχτό, έπειτα με τον αντίχειρα τεντωμένο αλλά κολλημένο στο πλάι του δείκτη και τέλος σε κλασική γροθιά με όλα τα δάχτυλα λυγισμένα. Μια ακόμη άσκηση είναι να λυγίζετε τον αντίχειρα προς το εσωτερικό της παλάμης, με τα υπόλοιπα δάχτυλα τεντωμένα και ανοιχτά.

Προσοχή στο πληκτρολόγιο

Εάν χρησιμοποιείται πολλές ώρες την ημέρα τον υπολογιστή σας, φροντίστε να το κάνετε σωστά. Οι πήχεις θα πρέπει να στηρίζονται καλά στο γραφείο, με τα δάχτυλα να βρίσκονται στην ίδια ευθεία και τους καρπούς καθόλου λυγισμένους. Μην τεντώνετε τους καρπούς σας για να πληκτρολογήσετε, μη στηρίζεστε πάνω τους και επενδύστε σε ένα πληκτρολόγιο που φροντίζει για τη στήριξή τους.

Δοκιμάστε βελονισμό

Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε οκτώ συνεδρίες βελονισμού για έναν μήνα ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, ακόμη και περίπου ένα χρόνο αργότερα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τα νεύρα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/