Έρχονται οι Ευρωγιατροί

images_472017_WantToBeaDoctor.png

Ένα νέο Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμβάλει στην κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών ομάδων και σχετικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τόσο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή, με το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο σύστημα μπορούν να διαθέτουν με μεγάλη ταχύτητα ιατρικές ομάδες και ιατρικό εξοπλισμό προτού εμφανιστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης — έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ταχύτερη και πιο προβλέψιμη αντίδραση. Το ιατρικό σώμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, εμπειρογνώμονες σε θέματα δημόσιας υγείας και ιατρικού συντονισμού, κινητά εργαστήρια βιοασφάλειας, αεροσκάφη υγειονομικής εκκένωσης και ομάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Στόχος του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος είναι να μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίζει πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα υγειονομικές κρίσεις. Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από τη μάχη κατά του Έμπολα. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν η κινητοποίηση ιατρικών ομάδων. Ευχαριστώ όλα τα κράτη μέλη που έχουν ήδη συνεισφέρει μέχρι σήμερα και θα ήθελα να ενθαρρύνω και άλλους να συμμετάσχουν, ώστε η ΕΕ να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες και να καταστεί δυνατός ο καλύτερος σχεδιασμός και η προετοιμασία προτού ξεσπάσει οποιαδήποτε καταστροφή», δήλωσε ο Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, που προΐσταται της σημερινής εναρκτήριας εκδήλωσης υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες.

Το πλαίσιο που διέπει το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Σώμα αποτελεί μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ικανότητας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (η οποία είναι γνωστή και ως «εθελοντική δεξαμενή») του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι σήμερα το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη διαθέσει ομάδες και εξοπλισμό για συμμετοχή στην «εθελοντική δεξαμενή».

Φαίνεται ότι τόσο το ξέσπασμα του Έμπολα στην Αφρική όσο και η πρόσφατη επιδημία του ιού Ζίκα στη Νότιο Αμερική θορύβησαν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφάσισαν να προετοιμαστούν για παρόμοιες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/