H λάθος διατροφή στην εγκυμοσύνη παράγοντας για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

images_1662017_tea-and-preganancy.jpg

Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με όσα ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες από το King s College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ανθυγιεινή διατροφή αλλοιώνει το DNA του εμβρύου με έναν τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο και αργότερα σε ΔΕΠ-Υ.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι από τα συνηθέστερα προβλήματα ψυχικής σε παιδιά και τείνουν να συμβαίνουν παράλληλα: Περισσότερο από το 40% των παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς έχουν επίσης ΔΕΠ-Υ.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα διατροφή στην εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί και σε προηγούμενες έρευνες με προβλήματα συμπεριφοράς και ΔΕΠ-Υ, αλλά η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Child Psychology and Psychiatry, εστιάζει στις διαδικασίες που εμπλέκονται.
Λιπαρά και ζάχαρη συνδέονται με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Οι ερευνητές συνέκριναν 83 παιδιά με έντονα, πρώιμα προβλήματα συμπεριφοράς με 81 παιδιά που είχαν χαμηλό επίπεδο προβλημάτων συμπεριφοράς και αξιολόγησαν πως η διατροφή των μητέρων τους άλλαξε το IGF2, ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας και του ιπποκάμπου, περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ΔΕΠ-Υ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη διατροφή συσχετίστηκε με μεγαλύτερη μετάλλαξη του IGF2 και στις δύο ομάδες παιδιών. Μεγαλύτερη μεθυλίωση του IGF2 συσχετίστηκε επίσης με εντονότερα συμπτώματα ΔΕΠ-Υ μεταξύ των ηλικιών επτά και 13, αλλά μόνο για τα παιδιά που παρουσίασαν πρώιμη έναρξη των προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως ψέματα ή τσακωμούς.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Edward Barker, από το τμήμα ψυχολογίας του King’s College, τόνισε ότι οι γονείς με παιδιά με ΔΕΠ-Υ δεν πρέπει να κατηγορούν τους εαυτούς τους, επειδή η διατροφή είναι μόνο ένας παράγοντας, αν και δυνητικά σημαντικός.

«Η ΔΕΠ-Υ και τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι πολύ περίπλοκα ψυχιατρικά προβλήματα, που προσδιορίζονται από πολλούς παράγοντες», είπε. «Η διατροφή θα μπορούσε να είναι σημαντική, αλλά είναι σημαντική μαζί με μια σειρά άλλων παραγόντων».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/