Casual sex: τα συν και τα πλην για την ψυχολογία μας

images_362017_casualsex1.jpg

Το περιστασιακό σεξ, με κάποιον που μόλις και μετά βίας γνωρίζουμε ή δεν σχεδιάζουμε να κάνουμε σχέση μαζί του, είναι μια πραγματικότητα της εποχής. Μήπως έχει όμως κάποιο συναισθηματικό κόστος;

Αν και όπως δείχνουν αρκετές έρευνες το σεξ μέσα σε μια σχέση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει την κατάθλιψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό, άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το περιστασιακό σεξ συνδέεται με αισθήματα μετάνοιας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή διάθεση, ιδίως μεταξύ των γυναικών. Οι μελέτες δείχνουν ότι ενώ οι άνδρες μετανιώνουν για τις σεξουαλικές ευκαιρίες που έχασαν, οι γυναίκες συχνά μετανιώνουν για το περιστασιακό σεξ που έκαναν.

Μια καναδική μελέτη σε 138 φοιτήτριες και 62 φοιτητές που έκαναν περιστασιακό σεξ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που μετάνιωναν γι’ αυτό, επέλεγαν λόγους πρακτικούς – όπως το ότι η σύντροφός τους είναι αρκετά ελκυστική. Από την πλευρά τους οι γυναίκες που το μετάνιωναν, επικεντρώνονταν στην ντροπή και στην αυτο-ενοχοποίηση.

Αλλά τα στοιχεία ως προς το αν το περιστασιακό σεξ, όταν γίνεται με την απαραίτητη προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι πραγματικά κακό για όποιον, είναι ασαφή. Οι έρευνες αφορούν κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία ετερόφυλα φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων και έχουν ένα ευρύ ορισμό του τι θα πει περιστασιακό σεξ – από σεξ με κάποιον που γνωρίζουν για λιγότερο από 24 ώρες, μέχρι τη σχέση «φίλων με προνόμια».

Μάλλον αρνητικό το πρόσημο από το περιστασιακό σεξ

Κάποιες δείχνουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη, μοναξιά και «χρησιμοποιημένοι» μετά το περιστασιακό σεξ, ενώ άλλες βρίσκουν ότι δημιουργεί περισσότερα θετικά παρά αρνητικά συναισθήματα. Σε μια μελέτη σε 832 φοιτητές, μόνο το 26% των γυναικών -σε σύγκριση με το ήμισυ των ανδρών- ανέφεραν ότι είχαν θετικά συναισθήματα μετά από μια τέτοια εμπειρία. Σχεδόν το ήμισυ των γυναικών και το 25% των ανδρών ανέφεραν ότι τα συναισθήματά τους ήταν αρνητικά.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τα αρνητικά συναισθήματα της επόμενης ημέρας – σε αυτά περιλαμβάνονται ο μικρότερος από 24 ώρες χρόνος γνωριμίας με τον παρτενέρ, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών, η αίσθηση ότι «πρέπει» να το κάνεις περισσότερο από το ότι «θέλεις» να το κάνεις και η προσδοκία για μια σχέση στη συνέχεια. Είναι ενδιαφέρον πάντως, ότι η καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι το πολύ καλό σεξ σπάνια το μετάνιωσε κάποιος από τους συμμετέχοντες…

Η Zhana Vrangalova, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι το περιστασιακό σεξ μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση, τη σεξουαλική ευχαρίστηση και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται επιθυμητοί. Επισημαίνει ότι σε μια μελέτη σε 20.000 φοιτητές, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 42% των γυναικών, σε σύγκριση με 78% των ανδρών, είχε οργασμό κατά την τελευταία εμπειρία περιστασιακού σεξ. Αυτό το «χάσμα ευχαρίστησης» μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τη διαφορά στα αισθήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών για το περιστασιακό σεξ.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/