6% των γυναικών φτάνει σε οργασμό στον τοκετό!

images_1762017_86534038.jpg

Ο τοκετός συχνά περιγράφεται ως ένας από τους μεγαλύτερους πόνους που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα όρια του πόνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δοκιμασία αυτή που περνάει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι εξαντλητική, παρατεταμένη και ιδιαίτερα επώδυνη. Ωστόσο, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι εκτός από επώδυνη, η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να έχει και… ευχάριστες συνέπειες σε μερικές γυναίκες.
Γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και εγκέφαλος

Μια έρευνα των οργανώσεων Positive Birth Movement και Channel Mum διαπίστωσε ότι περίπου το 6% των γυναικών που έχουν γεννήσει υποστηρίζουν ότι είχαν οργασμό κατά τη διάρκεια του τοκετού! Παρά το γεγονός ότι σπάνια συζητιέται το θέμα, ακαδημαϊκοί και μαίες έχουν επίσης δηλώσει ότι έχουν παρατηρήσει το φαινόμενο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι δύο περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ενεργοποιούνται κατά την διάρκεια του οργασμού είναι επίσης ενεργοποιημένες κατά την διάρκεια επώδυνων εμπειριών – ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου και ο νησιδιακός φλοιός. Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ οργασμού και τοκετού εξακολουθεί να είναι πεδίο αντιπαράθεσης για τους ακαδημαϊκούς.

Το 2013, έρευνα για το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sexologies εκτιμούσε ότι μόνο το 0,3% των γυναικών είχε οργασμό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Δεν είναι γνωστό αν η φαινομενική αύξηση στο 6% που καταγράφεται κατά την τελευταία μελέτη οφείλεται σε πραγματική αύξηση του φαινομένου, στο γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες είναι έτοιμες να συζητήσουν ανοιχτά το θέμα χωρίς ταμπού ή αν απλώς οι ερευνητές χρησιμοποιούν διαφορετική μεθοδολογία.

Ο Barry Komisaruk, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Rutgers, δήλωσε για το θέμα: «Οφείλεται στη διέγερση του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και της κλειτορίδας και στις συστολές της μήτρας. Πολλές γυναίκες λένε ότι κατά τον οργασμό μέσω σεξουαλικής επαφής, οι συσπάσεις της μήτρας προσφέρουν ευχαρίστηση».

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια ευχάριστη απόκριση του οργανισμού και σε μια τρομερά αγχωτική, επώδυνη εμπειρία, που δεν μπορούμε να γενικεύουμε τα αποτελέσματα – και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προσπαθήσουμε να τα γενικεύσουμε. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά όρια στον πόνο, διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές συμπεριφορές και διαφορετικές αντιδράσεις. Υπάρχει πάντως μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ πόνου και ευχαρίστησης. Πρόκειται πιθανώς για έναν αρχέγονο τρόπο του έχει το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα για να εμποδίζει την αίσθηση του πόνου».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/