Χρέη γονέων παιδεύουσι τέκνα

images_2862017_DK_Kid-discusses-custody.jpg

Τα χρέη των γονιών σε μία οικογένεια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών τους, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Οι αμερικανοί ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα, προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν τα χρέη των γονιών, όπως ένα στεγαστικό, ένα σπουδαστικό ή ένα καταναλωτικό δάνειο,  αλλάζει τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους.

Για τη μελέτη τους, εξέτασαν τα δεδομένα περισσοτέρων από 9.000 παιδιά και των μητέρων τους από όλη τη χώρα. Οι συμμετέχοντες είχαν κληθεί να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ του 1986 και του 2008.

Τα στοιχεία έδειξαν μια σύνδεση ανάμεσα στο πόσο ευτυχισμένα ήταν τα παιδιά και στο είδος του χρέους που είχαν οι γονείς τους.

Πως επηρεάζει η κάθε μορφή χρέους την οικογένεια

Τα παιδιά που έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας, είχαν οικογένεια με χρέη από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και σπουδαστικά δάνεια. Αντίθετα, καταναλωτικά χρέη χωρίς ασφάλεια, συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας των παιδιών και περαιτέρω μείωσή τους.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η επένδυση σε ένα σπίτι, μπορεί να δώσει ευκολότερη πρόσβαση στα παιδιά σε καλύτερα σχολεία, ενώ τα καταναλωτικά, μη εγγυημένα χρέη θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ένα παιδί δεν έχει πρόσβαση σε πόρους που χρειάζεται, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον άγχος στον γονέα και στα παιδιά.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι επιβλαβές για την ευημερία των παιδιών από μόνο του και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο, αν έχει δημιουργηθεί για να επενδυθούν χρήματα σε ένα σπίτι ή στην εκπαίδευση.

«Το να πάρουμε ένα φοιτητικό δάνειο για να σπουδάσουμε στο πανεπιστήμιο ή ένα ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο για να αγοράσουμε ένα σπίτι, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Αντίθετα, η ανάληψη ακάλυπτου χρέους, όπως τα καταναλωτικά δάνεια και τα χρέη από πιστωτικές κάρτες, που δεν συνδέονται με τέτοιου είδους επενδύσεις, έχουν αντίθετα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lawrence M. Berger, του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Φτώχεια του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Πρόσθεσε επίσης, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα επί του θέματος, ώστε να εντοπιστούν τα όρια πάνω από τα οποία το χρέος γίνεται προβληματικό για την οικογένεια.

Ο Berger τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε τους γονείς που αγωνίζονται με το χρέος για τις κακές οικονομικές επιλογές τους: «Πολλοί άνθρωποι με χρέη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, έκαναν αυτές τις επιλογές επειδή δεν διέθεταν εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/