Φύλο και διατροφή πηγαίνουν παρέα

images_1562017_Happy-Young-Woman-Eating-Broccoli-Credit-iStock-.jpg

Όσον αφορά τη βέλτιστη διατροφή, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εξηγούνται από τους διαφορετικούς μεταβολικούς ρυθμούς, τις αναπαραγωγικές λειτουργίες και της δομής του σώματος.

Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν  ταυτόσημο DNA σε ποσοστό 95,5%, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, κατά μέσο όρο οι άνδρες χρειάζονται υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη, περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα, ενώ οι γυναίκες περίπου 2.000.

«Όσο συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες από την έρευνα, νομίζω ότι θα μας βοηθήσει να συντάξουμε ξεχωριστές διατροφικές συστάσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ανδρών και των γυναικών», δήλωσε η Helen Bond, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολογίας.

Πρώτον, η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών, όπως τα ζυμαρικά, πρέπει να αποφεύγονται από τις γυναίκες. Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνιστά οι υδατάνθρακες να αποτελούν το 45-65% της πρόσληψης θερμίδων τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Ωστόσο, μια δωδεκάχρονη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ βρήκε σύνδεση μεταξύ της έλλειψης διάθεσης και της διατροφής με υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων σιτηρών, όπως τα λευκά ζυμαρικά, στις γυναίκες, οι οποίες ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη, κατά 33%. Μια πιθανή εξήγηση είναι η επίδραση του σακχάρου στα επίπεδα των οιστρογόνων, που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου στις γυναίκες θα ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων τυριών. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο για να αποφύγουν την οστεοπόρωση, λόγω του ότι έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα από τους άνδρες κατά μέσο όρο και χάνουν οστεώδη μάζα ταχύτερα. Η εμμηνόπαυση σημαίνει απώλεια οιστρογόνου που βοηθάει επίσης τα ισχυρά και υγιή οστά.

Οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να παίρνουν 700 mg ασβεστίου ημερησίως από τη διατροφή τους. Το Ινστιτούτο Linus Pauling του Κρατικού Πανεπιστημίου του Όρεγκον συμβουλεύει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου τους σε 1.200 mg, για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οιστρογόνων. Πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες πρέπει επίσης να συμπληρώσουν τα επίπεδα σιδήρου τους, επειδή μειώνονται από την περίοδο, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Aberdeen το 2012 διαπίστωσε ότι ενώ η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την ποιότητα του αίματος και για τα δύο φύλα, στους άνδρες το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο έντονο. Μετά την κατανάλωση σοκολάτας με τουλάχιστον 70% κακάο, βελτιώθηκε η λειτουργία των αιμοπεταλίων. Αυτά τα κύτταρα δημιουργούν θρόβμους στο αίμα και η βελτιωμένη λειτουργία τους συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων οστρακοειδών που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως τα μύδια. Για τους άνδρες συνιστώνται 9,5 mg ψευδάργυρου ημερησίως και 7 mg για γυναίκες, καθώς το ορυκτό συνεισφέρει στην υγιή παραγωγή σπέρματος, βοηθώντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία των κυττάρων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/