Υπάρχει αγαπημένο παιδί σε μια οικογένεια;

images_2662017_kids.jpg

Όταν ήσασταν μικροί πιστεύατε ότι στην οικογένεια σας οι γονείς αγαπούσαν περισσότερο τον αδελφό ή την αδελφή σας; Μπορεί και να είχατε δίκιο, ειδικά αν είσαστε μικρότερος:

Οι περισσότεροι γονείς αγαπούν περισσότερο το ένα τους παιδί και κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι το πρωτότοκο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι στους 768 γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 70% εκατό των μητέρων και το 74% των πατέρων παραδέχτηκε ότι έχει ένα αγαπημένο παιδί.

Συνολικά 384 οικογένειες μελετήθηκαν,  όλες με δύο γονείς και δύο παιδιά που είχαν γεννηθεί με διαφορά τεσσάρων ετών το ένα από το άλλο. Οι γονείς δεν διευκρίνισαν ποιο παιδί ήταν το αγαπημένο τους, αλλά τα αποτελέσματα από τη μελέτη έδειξαν ότι συνήθως «προτιμούν» το μεγαλύτερο.

Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν αν ένιωθαν ότι οι γονείς τους τούς αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο και κατά πόσο αυτό επηρέαζε την αυτοεκτίμησή τους.
Αδικία στην οικογένεια

Τα μικρότερα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση που προκαλείται από την… ευνοιοκρατία των γονιών τους στα μεγαλύτερα αδέρφια τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι γενικά τα μεγαλύτερα παιδιά που τυχαίνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Katherine Conger, καθηγήτρια Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ο καθηγήτρια είπε ότι εξεπλάγη από τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς πίστευαν ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια θα ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται «αδικημένα» από τους γονείς τους.

H Conger δήλωσε: «Η υπόθεση εργασίας μας ήταν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αντιλήψεις περί διαφορετικής μεταχείρισης, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι είναι τα μεγαλύτερα στην οικογένεια – έχουν περάσει περισσότερο χρόνο με τους γονείς, έχουν μεγαλώσει περισσότερο, έχουν ανάγκη λιγότερης προσοχής από τα μικρότερα αδέρφια τους».

Πρόσφατες μελέτες που εστίασαν στις σχέσεις μεταξύ αδερφών, αποκάλυψαν επίσης ότι όποιος έχει νεότερα αδέρφια έχουν μικρότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια θα μπορούσαν να είναι πιο έξυπνα από ό, τι τα μικρότερα αδέλφια τους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/