Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

images_1762017_2_turopita-me-mpesamel-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για την ζύμη

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ    
    Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού    
    Νερό 1 ποτήρι χλιαρό περίπου    
    Αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού  

 

Για την γέμιση

    Φέτα 300 γρ
    Ρεγκάτο 200 γρ ή γκούντα
    Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

    Γάλα 300 γρ    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές σούπας    
    Αυγά 2 τεμ    
    Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας    
    Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι γλυκού τριμμένο

Εκτέλεση

Για την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά για 5 λεπτά μέχρι να  αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα κι ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να το απορροφήσει όλο και να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά και το μοσχοκάρυδο, κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο : Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Νερό βάζουμε τόσο όσο να γίνει μια όμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας οπότε το βλέπουμε στην πράξη. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός ταψιού. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με την βοήθεια του πλάστη κι αν χρειάζεται πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και στον πλάστη. Στρώνουμε το φύλλο μας στο ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο (συνολικά θα ανοίξουμε 4 φύλλα).

Για την γέμιση : Σε ένα μπολ τρίβουμε την φέτα και προσθέτουμε το ρεγκάτο (ή το γκούντα) και το πιπέρι. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα που βάλαμε στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και τρίτο φύλλο, το στρώνουμε στο ταψί πάνω από το μείγμα, το λαδώνουμε και τέλος σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε την πίτα με ένα μαχαίρι προσεχτικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40-50 λεπτά , μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο ροδαλό χρώμα η πίτα μας.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/