Το μητρικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με δυσμορφίες

images_462017_methode_sundaytimes_prodmigration_web_bin_a5451277-8688-4c8f-8d44-97c4a05104f1.jpg

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού με δυσπλασίες, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Ο κίνδυνος απόκτησης παιδιού με δυσμορφία ή απώλεια άκρων ή λαγόχειλο αυξάνεται κατά 25% στις καπνίστριες.

Μαζί με τον υψηλό κίνδυνο αποβολής και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης του νεογνού, προστίθενται τώρα και άλλοι σοβαροί λόγοι διακοπής του τσιγάρου, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Μόνο στην Αγγλία και την Ουαλία το 17% των γυναικών καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και όταν πρόκειται για κοπέλες κάτω των 20 ετών, τότε το ποσοστό αυξάνεται στο 45%.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τελικά αποκτούν υγιές παιδί, το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στο κυοφορούμενο έμβρυο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε χρόνο σε Αγγλία και Ουαλία αρκετές εκατοντάδες παιδιά γεννιούνται με σωματικό έλλειμμα που προκαλείται απευθείας από το μητρικό κάπνισμα. Ετησίως στην Αγγλία και την Ουαλία περίπου 3.700 παιδιά συνολικά γεννιούνται με σωματική δυσπλασία.

Οι ειδικοί βασίζουν τις εκτιμήσεις τους σε 172 δημοσιευμένες μελέτες την τελευταία 50ετία, που είχαν μελετήσει το μητρικό κάπνισμα και τα γενετικά ελλείμματα.

Τα στοιχεία από 174.000 περιπτώσεις δυσμορφιών και 11,7 εκατ. γεννήσεις υγιών παιδιών αποκαλύπτουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ανωμαλιών.

Η πιθανότητα απόκτησης παιδιού που δεν είναι αρτιμελές ή έχει παραμορφωμένο άκρο είναι 26% υψηλότερη και με λαγόχειλο ή λυκόστομα 28% μεγαλύτερη.

Ομοίως, ο κίνδυνος ραιβοκοιλοποδίας είναι 28% μεγαλύτερος και γαστρεντερικού ελλείμματος 27%. Τα κρανιακά ελαττώματα είναι 33% πιθανότερα και τα ελλείμματα όρασης 25% συχνότερα. Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο, κατά 50%, καταγράφεται ως προς τον γαστροσχιστία, όπου τμήματα του στομάχου ή του εντέρου προεξέχουν του δέρματος.

Ο Δρ Άλλαν Χακσόου υποψιάζεται ότι πολλές γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η συνήθεια.

«Ισχύει ακόμη μεταξύ των γυναικών η άποψη ότι το κάπνισμα συντελεί σε μικρότερου μεγέθους νεογνό, το οποίο φυσικά θα γεννηθεί ευκολότερα όταν έρθει η ώρα του τοκετού. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο ελλειμμάτων στο παιδί που θα το επηρεάσουν για το σύνολο του βίου του».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι και οι φορείς που σχεδιάζουν πολιτικές δημόσιας υγείας σπάνια αναφέρουν τις γενετικές ανωμαλίες που προκαλεί το κάπνισμα και όταν το κάνουν, επιλέγουν ασαφή τρόπο, επειδή εν μέρει στο παρελθόν δεν είχε αποσαφηνιστεί ποιες ανωμαλίες σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα.

Τώρα όμως που τα στοιχεία είναι διαθέσιμα, οι συμβουλές προς τις εγκύους θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr