Το αυγό στη διατροφή των μωρών δίνει… μπόι

images_1262017_eating.jpeg

Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τα υποσιτιζόμενα μικρά παιδιά να φθάσουν σε υγιές ύψος, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Ισημερινό.

Ασχέτως αν είναι μελάτα ή σφιχτά, τηγανητά ή σε ομελέτα, τα αυγά φαίνεται να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη των βρεφών και θα μπορούσε να είναι ένας οικονομικός τρόπος για να αποφευχθεί η παύση της ανάπτυξης και ο νανισμός, δηλώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics, όπου δημοσιεύθηκε η έρευνα.

Η κακή διατροφή είναι μια βασική αιτία για την παύση της ανάπτυξης, μαζί με τις λοιμώξεις και τις ασθένειες κατά την παιδική ηλικία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 155 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι πολύ μικρά για την ηλικία τους.

Τα περισσότερα ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η Lora Iannotti και οι συνεργάτες της δημιούργησαν ένα πείραμα στα αγροτικά υψίπεδα του Ισημερινού και έδωσαν σε πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας έξι έως εννέα μηνών) δωρεάν αυγά για φαγητό, για να δουν αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξή τους.

Μόνο τα μισά από τα 160 βρέφη που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη έλαβαν ένα αυγό ημερησίως για έξι μήνες – τα υπόλοιπα παρακολουθήθηκαν για σύγκριση.

Οι ερευνητές επισκέπτονταν τις οικογένειες των παιδιών κάθε εβδομάδα, για να βεβαιωθούν ότι ακολουθούσαν το πρόγραμμα της έρευνας και να ελέγξουν για τυχόν προβλήματα ή παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργίας στα αυγά.

Ο νανισμός ήταν πολύ λιγότερο συχνός μεταξύ της ομάδας που ακολούθησε τη διατροφή με τα αυγά μέχρι το τέλος της μελέτης – 47% μικρότερος από ό, τι στην ομάδα που δεν έτρωγε αυγά, παρόλο που τα περισσότερα από τα βρέφη που τράφηκαν με αυγό ήταν μικρόσωμα για την ηλικία τους στην αρχή της μελέτης. Μερικά από τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου έτρωγαν επίσης αυγά, αλλά κανένα περισσότερα από εκείνα της θεραπευτικής ομάδας.

Η επικεφαλής ερευνητής Lora Iannotti δήλωσε: «Ήμασταν έκπληκτοι από το πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η παρέμβαση. Αυτό που είναι σπουδαίο είναι ότι είναι πολύ προσιτή και προσβάσιμη λύση για τους πληθυσμούς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη διατροφική ανεπάρκεια».

Είπε επίσης ότι τα αυγά ήταν εξαιρετικό φαγητό για μικρά παιδιά που έχουν μικρά στομάχια. «Τα αυγά περιέχουν έναν καταπληκτικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά».

Ο ΠΟΥ συστήνει στις μητέρες παγκοσμίως να θηλάζουν αποκλειστικά τα βρέφη για τους πρώτους έξι μήνες του παιδιού τους, ώστε να επιτύχουν τη βέλτιστη ανάπτυξη και υγεία. Μετά τους πρώτους έξι μήνες, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν θρεπτικά τρόφιμα και να συνεχίζουν το θηλασμό μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή και μετά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/