Τοκετός με καισαρική: κίνδυνοι και οφέλη

images_1762017_pregnant-mother-and-son-1-edit-600x400.jpg

Παρά το γεγονός ότι μια καισαρική τομή είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, παραμένει μια σημαντική χειρουργική επέμβαση και δεν απαλλάσσεται από τους κινδύνους που έχουν οι επεμβάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί δεν τη συστήνουν εκτός εάν είναι απαραίτητη για ιατρικούς λόγους.

Αν δεν υπάρχουν επιπλοκές με την εγκυμοσύνη σας ή τον τοκετό, μια φυσιολογική γέννα είναι ασφαλέστερη επιλογή. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την παρούσα εγκυμοσύνη σας, αλλά και για τις μελλοντικές, καθώς η φυσιολογική γέννα είναι καλύτερη και για τη μελλοντική σας γονιμότητα. Βεβαίως, ορισμένες φορές, μια καισαρική τομή είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή της μητέρας ή του μωρού – σε αυτές τις περιπτώσεις, η καισαρική είναι χωρίς αμφιβολία η ασφαλέστερη επιλογή για εσάς και το μωρό σας.

Εάν ο τοκετός έχει ξεκινήσει αλλά δεν προοδεύει, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει καισαρική τομή, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, εσείς και το μωρό σας. Υπάρχουν όμως φορές που ο γιατρός μπορεί να αφήσει την απόφαση για μια καισαρική εξολοκλήρου σε εσάς – αν π.χ. θέλετε να γεννήσετε μια συγκεκριμένη ημέρα.

Η γενική κατάσταση της υγείας σας και ο τρόπο ζωής σας θα πρέπει ληφθούν υπόψη προτού πάρετε την απόφαση αυτή. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι υψηλότερος σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες, έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή έχουν κάποια πάθηση, όπως καρδιακή νόσο. Υπάρχουν όμως και άλλα μειονεκτήματα της καισαρικής τομής.

Πόνος
Έχετε ακούσει πολλά για τον πόνο του τοκετού, αλλά το κύριο μειονέκτημα της καισαρικής είναι ο πόνος μετά την επέμβαση. Είναι πιθανό να έχετε πόνους στην πληγή και δυσφορία στην κοιλιά σας για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Λοίμωξη
Πριν από την επέμβαση θα σας προσφερθεί μία δόση αντιβιοτικού για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Ωστόσο, περίπου 8% γυναικών που κάνουν καισαρική δεν θα αποφύγουν κάποια λοίμωξη.

Θρόμβωση
Κάθε χειρουργική επέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση ενός θρόμβου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπλοκές.

Συμφύσεις
Η καισαρική τομή, όπως και κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή την πυελική περιοχή, ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης συμφύσεων. Οι συμφύσεις εμφανίζονται όταν ομάδες ουλώδους ιστού κάνουν τα όργανα στην κοιλιά σας να «κολλούν» μεταξύ τους ή στα τοιχώματα της κοιλιά σας.

Φυσικά, υπάρχουν και πλεονεκτήματα από την επιλογή της καισαρικής τομής, ακόμη και όταν δεν επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους. Αν έχετε επιλέξει μια προγραμματισμένη καισαρική τομή, θα γνωρίζετε ακριβώς πότε θα γεννηθεί το μωρό σας και θα έχετε προετοιμαστεί καταλλήλως. Δεν θα βιώσετε τον πόνο του τοκετού ή τον πόνο στο περίνεο που προκαλεί ο κολπικός τοκετός. Επίσης, αποφεύγετε τα ράμματα και την πιθανότητα βαριάς αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/