Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες το καλοκαίρι

images_1662017_medical_faq_pregnant_istock_185058430.jpg

Την προσοχή των εγκύων τους καλοκαιρινούς μήνες εφιστούν οι γυναικολόγοι καθώς  καραδοκούν αρκετοί κίνδυνοι. Με λίγη προσοχή όμως, οι μέλλουσες μαμάδες θα περάσουν ένα ευχάριστο και απολαυστικό  καλοκαίρι, χωρίς δυσάρεστες περιπέτειες.

«Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τον ήλιο, τη θάλασσα, τη διατροφή τους και τα ταξίδια», αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital of London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κύριος Στέφανος Χανδακάς και προσθέτει: «Το κυριότερο είναι να τηρούν πιστά τις οδηγίες του γυναικολόγου τους».

Κύριο μέλημα λοιπόν μιας εγκύου, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, είναι να προσέχει:

– Τη ζέστη: Κάντε συχνά ντους με χλιαρό νερό, μείνετε σε δροσερό μέρος, αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα και τις άσκοπες μετακινήσεις. Πίνετε άφθονο νερό, φρέσκους χυμούς και γάλα. Αποφύγετε αναψυκτικά, καφέ, αλκοόλ.

– Το ντύσιμο: Φορέστε άνετα, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα, που δεν απορροφούν τη ζέστη, αφήνουν το δέρμα σας ν’ αναπνέει και δεν εμποδίζουν την εφίδρωση.

– Τη διατροφή: Τρώτε ελαφρά, δροσερά γεύματα και σνακ, φτωχά σε λιπαρά για να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Αποφύγετε πικάντικα φαγητά, τηγανητά, σάλτσες,  τα πολλά γλυκά και παγωτά.

– Τον ήλιο: Όχι αλόγιστη έκθεση χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία. Μεταξύ 11.00 και 16.00  η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη, γι’ αυτό αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο αυτές τις ώρες.

– Το ταξίδι: Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια και κάνετε συχνές στάσεις αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο. Φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας, φροντίζοντας το κάτω μέρος της να μην πιέζει την κοιλιά σας.

– Τη διαμονή: Αποφύγετε τα μέρη στα οποία δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο, ιδιαίτερα μετά την 30η εβδομάδα της κύησης. Φροντίστε να έχετε μάθει από πριν τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση κάποιου κοντινού νοσοκομείου. Θυμηθείτε επίσης να έχετε μαζί σας όλα τα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού σας, για να μπορείτε να τον βρείτε οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστείτε.

Παράλληλα, μια έγκυος θα πρέπει να:

Περπατά: Το περπάτημα σε σκιερά μέρη ή όταν πέσει ο ήλιος είναι μια τέλεια σωματική άσκηση. Θυμηθείτε όμως ότι θα πρέπει να σταματάτε αμέσως μόλις αισθανθείτε ότι κουράζεστε. Το περπάτημα σε μια παραλία, πάνω στην άμμο είναι ιδανική και αναζωογονητική άσκηση για το μυϊκό σύστημα.

Κολυμπά: Το κολύμπι με ήπιες κινήσεις είναι μια ιδανική άσκηση που διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια, τονώνει το σώμα και το βοηθάει να χαλαρώσει.  Αποφύγετε να κολυμπάτε μόνη σας. Σε περίπτωση που σας πιάσει κράμπα την ώρα που κολυμπάτε, με ηρεμία και χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας, γυρίστε ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει. Η επιλογή της θάλασσας για κολύμπι είναι προτιμότερη από την πισίνα, καθώς αποφεύγετε τον κίνδυνο μολύνσεων.  Μην παραλείπετε να ξεπλένεστε καλά μετά το κολύμπι στη θάλασσα ή την πισίνα.

Ξεκουράζεται: Η ανάπαυση και ο κανονικός ύπνος αναζωογονούν την γυναίκα.

Μην διστάζετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας να έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή σας ανησυχεί κάτι. Μια έγκυος πρέπει να καλέσει οπωσδήποτε τον γυναικολόγο της όταν έχει:

-αιμορραγία

-συσπάσεις

-αυξημένα κολπικά υγρά

-έντονο οίδημα στα άκρα ή και στο πρόσωπο

-έντονο πονοκέφαλο

-διαταραχές στην όραση

-πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά

-ξαφνικούς εμέτους

-δυσφορία

-πίεση στην λεκάνη

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/