Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού διαλέξετε όνομα για το παιδί σας

images_2462017_2_mirror2.jpg

Κάποτε στην Ελλάδα, τα πράγματα ήταν απλά για το όνομα που έπαιρνε κάθε παιδί – σύμφωνα με την παράδοση, λάμβανε το όνομα του παππού ή της γιαγιάς, με το μόνο σημείο διένεξης μεταξύ των ζευγαριών το ποιον από τους δύο παππούδες ή γιαγιάδες θα «βάλουν».

Με τα χρόνια όμως, οι τακτικές άλλαξαν και αρκετοί γονείς προσπαθούν ιδιαίτερα σκληρά για να βρουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό όνομα για το παιδί τους.

Τι σημαίνει όμως το όνομα για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού; Τα στατιστικά στοιχεία και η έρευνα δείχνουν ότι παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από όσο μας περνάει από το μυαλό…

Αν το όνομά σας προφέρετε εύκολα, οι άνθρωποι σας ευνοούν περισσότερο
Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πιο εύκολα ονόματα στην προφορά τους, έχουν συχνά υψηλότερη θέση εργασίας. Ο ψυχολόγος, Adam Alter, εξηγεί: «Όταν μπορούμε να επεξεργαστούμε μια πληροφορία πιο εύκολα, όταν είναι πιο εύκολα κατανοητή, μας αρέσει περισσότερο».

Τα ασυνήθιστα ονόματα συνδέονται με την παραβατικότητα ανηλίκων
Μια μελέτη του 2009 στο Πανεπιστήμιο Shippensburg υποστήριξε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της δημοτικότητας του ονόματος ενός ατόμου και της νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από τη φυλή, οι νέοι με ασυνήθιστα ονόματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε εγκληματικές δραστηριότητες.«Οι έφηβοι με ασυνήθιστα ονόματα μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα επειδή αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους συνομηλίκους τους ή επειδή αντιπαθούν τα ονόματά τους», λένε οι ειδικοί.

Αν το όνομά σας είναι συνηθισμένο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να προσληφθείτε
Σε μια μελέτη του πανεπιστημίου Marquette, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι άνθρωποι με ονόματα που θεωρούνται συνηθισμένα ήταν πιο αγαπητοί. Επίσης, ότι οι άνθρωποι με κοινά ονόματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν, σε αντίθεση με όσους είχαν ασυνήθιστα ονόματα.

Ένα μεσαίο αρχικό, κάνει τους ανθρώπους να νομίζουν ότι είστε πιο έξυπνοι
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας, χρησιμοποιώντας ένα αρχικό γράμμα ανάμεσα στο όνομα και το επίθετό σας (από το πατρώνυμο ή από το δεύτερο όνομά σας π.χ.) κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι είστε πιο έξυπνοι και ικανοί. Σε μια μελέτη, οι μαθητές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ένα δοκίμιο, όπου το όνομα του συγγραφέα γραφόταν με διαφορετικούς τρόπους. Όχι μόνο έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία τα δοκίμια που υπήρχε μεσαίο αρχικό στο όνομα, αλλά τις καλύτερες κριτικές πήρε εκείνο όπου το όνομα του συγγραφέα είχε τα περισσότερα αρχικά – David F.P.R. Clark!

Οι άνδρες με μικρότερα ονόματα κάνουν διευθυντική καριέρα
Το 2011, το LinkedIn ανέλυσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια προφίλ χρηστών για να δει ποια ονόματα σχετίζονται περισσότερο με την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO). Τα πιο κοινά ονόματα για τους άνδρες ήταν μικρά και συχνά υποκοριστικά. Ένας ειδικός στα όνομα εικάζει ότι οι άνδρες που βρίσκονται στην εξουσία τα χρησιμοποιούν για να δίνουν μια αίσθηση φιλικότητας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/