Τελικά, το νερό με λεμόνι βοηθάει στην απώλεια βάρους;

images_562017_Health-lemon-water.jpg

Το νερό με λεμόνι έχει καθιερωθεί ως ένα αποτελεσματικό ρόφημα για την απώλεια βάρους χάρη στις διάσημες ηθοποιούς που το προώθησαν και αυτή τη χρονιά, όπως η  Gwyneth Paltrow και η Miranda Kerr.

Τώρα αν το συγκεκριμένο ρόφημα είναι αποτελεσματικό χωρίς την σύμπραξη της διατροφής και της άσκησης για τις εν λόγω υποστηρικτές του δεν είναι εξακριβωμένο. Οι υποστηρικτές του λένε ότι το νερό με λεμόνι ως ρόφημα κυρίως το πρωί, αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα, μειώνει την όρεξη και τα τσιμπολογήματα, βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και εμποδίζει την αποθήκευση του λίπους.

Τελικά, τι από όλα αυτά ισχύει;

Τίποτα, από τα παραπάνω δεν ισχύει απόλυτα καθώς οι επιστήμονες προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες στα δύο αυτά συστατικά.

Ένα ποτήρι νερό με χυμό από λεμόνι υστερεί στο βασικότερο συστατικό του φρούτου, που είναι ο καρπός, είτε αναφερόμαστε στη φλούδα του λεμονιού, είτε αναφερόμαστε στο κουκούτσι του.

Πως ξεκίνησε όλος αυτός ο ντόρος για τις αδυνατιστικές ιδιότητες του νερού με λεμόνι…

Η διαφημιστική εκστρατεία του ροφήματος φαίνεται να απορρέει από μια Ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008, στην οποία μελετήθηκαν οι πολυφαινόλες – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο υπάρχει στο λεμόνι.  Το συστατικό αυτό, φάνηκε πως βελτιώνει σημαντικά τον μεταβολισμό του λίπους σε ποντίκια που είχαν τραφεί προηγουμένως με δίαιτες υψηλές σε λιπαρά. Συγκεκριμένα, η ομάδα των ερευνητών δήλωσε ότι οι πολυφαινόλες του λεμονιού μπορούν να τονώσουν το συκώτι, το οποίο παράγει ένζυμα, τα οποία παρεμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Η ανακοίνωση αυτή λειτούργησε ως «καύσιμο πυραύλου» για όσους αναζητούσαν ένα διατροφικό – αδυνατιστικό «θαύμα» στην αγορά. Ωστόσο, υπήρχε ένα βαρυσήμαντο στοιχείο, το οποίο δεν μπορούσαν να παραλείψουν οι προωθητές του ροφήματος. Η έρευνα αυτή αφορούσε ποντίκια και όχι ανθρώπους. Ποιος θα επιβεβαίωνε τα ίδια αποτελέσματα και για τα ανθρώπινα όντα;

«Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν μελέτες έστω και σε μικρό δείγμα πληθυσμού, που να επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού στη βελτίωση του βάρους των ανθρώπων, πόσο μάλλον στην καύση του διατροφικού λίπους μέσω των ενζύμων που παράγει το ανθρώπινο ήπαρ» δήλωσε η Dana Hunnes, διατροφολόγος στο  University of California, Los Angeles Medical Center.

Μια ακόμη λεπτομέρεια, η οποία θα πρέπει να αναφερθεί για να ξεκαθαρίσουμε ακόμα περισσότερο το τοπίο, είναι ότι το ρόφημα που όλοι καταναλώνουν είναι το νερό με χυμό λεμονιού και όχι το νερό με φλούδες λεμονιού. Τα ποντίκια που μελετήθηκαν, όμως είχαν μια δίαιτα πλούσια σε λίπος και στη συνέχεια κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες της φλούδας του λεμονιού και όχι νερό με χυμό από λεμόνι. Οι πολυφαινόλες που ενεργοποιούν τα ένζυμα του ήπατος και βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους βρίσκονται σε υψηλότερη συγκέντρωση στη φλούδα του φρούτου και σε μικρότερη συγκέντρωση στο χυμό του.

Σαφώς και το λεμόνι ανήκει στις σημαντικότερες τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας.  Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει συνδεθεί με την μείωση της παχυσαρκίας.  Η υψηλή κατανάλωση βιταμίνης C, όχι μόνο από το λεμόνι αλλά από την ποικιλία λαχανικών και φρούτων βοηθάει αποτελεσματικά στην βελτίωση του βάρους και αυτό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διπλή δράση, είναι ταυτόχρονα πλούσια σε βιταμίνες αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν την πεπτική λειτουργία και επιταχύνουν τον κορεσμό.

Το λεμόνι περιέχει μια ακόμη ουσία την πηκτίνη, ένα είδος φυτικής ίνας. Η πηκτίνη ως συστατικό του λεμονιού φαίνεται να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης ενώ τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία βοηθούν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, σύμφωνα με τον Bahram Arjmandi, καθηγητής της διατροφής στο Florida State University και editor-in-chief of the Journal of Food and Nutritional Disorders. Επίσης, προσθέτει ότι «η πηκτίνη μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του λίπους και να βελτιώσει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη». Και εδώ, όμως όπως φάνηκε από την έρευνα, η πηκτίνη όπως και τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στη φλούδα και  όχι στο χυμό του φρούτου.

«Θέλετε πραγματικά να αυξήσετε την πρόσληψη της πηκτίνης και να βελτιώσετε την τιμή της κακής χοληστερόλης σας; Τότε, φάτε ένα ολόκληρο μήλο με τη φλούδα, είναι πιο πρακτικό, πιο γευστικό από τη φλούδα του λεμονιού και πιο γλυκό» Ο χυμός από λεμόνι, δεν «καίει» το λίπος, ωστόσο παρέχει άλλα οφέλη στον οργανισμό και έμμεσα συμβάλλει στην απώλεια βάρους”, λέει η Elizabeth Dejulius, διαιτολόγος – διατροφολόγος στην Cleveland Clinic.

Το ρόφημα νερού με λεμόνι θα μπορούσε έμμεσα να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, για έναν και μοναδικό λόγο: το νερό. Αρκετοί άνθρωποι “μπερδεύουν” συχνά την πείνα με τη δίψα. Η μειωμένη κατανάλωση νερού συμβάλλει στη μείωση του μεταβολισμού ενώ η μακροπρόθεσμη αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του βάρους. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα, βρίσκουν το σκέτο νερό βαρετό και άγευστο και παραλείπουν να πίνουν νερό ή πίνουν μικρές ποσότητες. Η προσθήκη λεμονιού δίνει γεύση στο νερό τους και έτσι καταφέρνουν να πίνουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Η αύξηση αυτή ενεργοποιηθεί το μεταβολισμό και τη σταδιακή βελτίωση του βάρους.

Η Dr. Dana Hunnes ως εμπειρογνώμονας στην απώλεια του βάρους μέσω της διατροφής, κλείνει την υπόθεση σχετικά με το νερό και το λεμόνι και την δράση του στην απώλεια του βάρους, λέγοντας ότι υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο χυμός από λεμόνι διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες που καταστέλλουν της όρεξη, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν αφορούν μεγάλο δείγμα πληθυσμού.

Και ανοίγει ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα για τους υποστηρικτές του νερού με λεμόνι, τους οποίους δεν μπορούμε να διαψεύσουμε καθώς έχουν δει σημαντική μείωση του βάρους με το εν λόγω ρόφημα.

“Τι γίνεται με τη δύναμη του μυαλού μας;”

Η δύναμη της επίδρασης του εικονικού φαρμάκου- ροφήματος θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο. «Αν το μυαλό σας πιστεύει ακράδαντα ότι το πόσιμο νερό με λεμόνι κάνει κάτι, όπως το να καταστέλλει την όρεξη σας, ίσως και να μπορεί», λέει ο Dr. Arjmandi. «Αυτό το είδος του placebo φαρμάκου (εικονικό φάρμακο) αυξάνει τις πιθανότες και κάνει τα πάντα,πιθανά»

Συμπέρασμα: Αν σας αρέσει το πόσιμο νερό λεμόνι, πιείτε άφοβα ειδικά αν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα. Επίσης, θα ενισχύσει το σώμα σας με βιταμίνη C, τον κύριο σύμμαχο του ανοσοποιητικού σας συστήματος και θα σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερα ανθυγιεινά ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά που συνήθως περιέχουν ζάχαρη και αυξάνουν ακόμα περισσότερο την όρεξη και το βάρος.

Αν πάλι ψάχνετε διακαώς μεθόδους που σας σας βοηθήσουν αποτελεσματικά να χάσετε βάρος, ψάξτε καλύτερα για ένα ισορροπημένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος