Τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν και μετά τα 50

images_2362017_295.jpg

Η παιδική κακοποίηση μπορεί να αφήσει μακροχρόνια σημάδια, να βλάψει την αντίληψή μας για τον κόσμο και να «ρυθμίσει» το μυαλό μας στην αυτοκαταστροφή, ακόμη και μέχρι να ξεπεράσουμε τα 50 μας χρόνια, λένε οι ειδικοί.

Ενώ οι σχέσεις που δημιουργούμε σε νεαρή ηλικία μας βοηθούν να αναπτυχθούμε, εάν είναι καταστροφικές μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα παιδικά ψυχολογικά τραύματα, που κυμαίνονται από τη σεξουαλική κακοποίηση και το διαζύγιο των γονέων, έως τον αλκοολισμό στο σπίτι, στην πραγματικότητα αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, κατάθλιψης και διαβήτη αργότερα στη ζωή.

Επιπλέον, αυξάνει επικίνδυνες για την υγεία συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα ή τον μεγάλο αριθμό περιστασιακών σεξουαλικών συντρόφων, ενώ υπάρχει περίπτωση να συμβάλει ακόμη και σε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι έχουν υποστεί ψυχολογικά τραύματα ως παιδιά, έχοντας έξι ή περισσότερες αρνητικές εμπειρίες κατά την παιδική τους ηλικία, έζησαν σχεδόν 20 χρόνια λιγότερα σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν κανένα.

Πέρα από την αρνητική επιρροή στο σώμα, αυτές οι αρνητικές εμπειρίες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή. Τα παιδιά που έχουν υποφέρουν από τραύμα συχνά αναπτύσσουν δυσπιστία στους άλλους, καθώς αισθάνονται ότι προδόθηκαν από τους ίδιους τους ενήλικες που υποτίθεται ότι έπρεπε να φροντίσουν για την προστασία τους, σύμφωνα με την αυστραλιανή ομάδα υποστήριξης κακοποιημένων παιδιών Blue Foundation Knot.

Ομοίως, μια μελέτη περισσότερων από 21.000 ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στην Αυστραλία, τα οποία είχαν υποστεί κακοποίηση ως παιδιά, αποκάλυψε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των αποτυχημένων γάμων και σχέσεων, με τους συμμετέχοντες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αξιολογήσουν τον εαυτό τους ως «καθόλου χαρούμενος» ή «όχι πολύ χαρούμενος».

Άλλα προβλήματα που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν άνθρωποι με ιστορία παιδικού τραύματος περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, το άγχος, την κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες και εργαλεία που είναι γνωστό ότι μπορούν να τους βοηθήσουν, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/