Τα οφέλη του ζελέ που δεν είχατε φανταστεί

images_3062017_Jelly.jpg

Την δεκαετία του ΄80 το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό γλυκό που ετοίμαζαν όλες οι μαμάδες σε διάφορες παραλλαγές ήταν το φρουί ζελέ.

Αγαπημένο γλυκό των παιδικών χρόνων το οποίο όμως μεγαλώνοντας ταυτίστηκε στο μυαλό μου ως το γλυκό των νοσοκομείων. Για ποιο λόγο μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση στο καθημερινό διαιτολόγιο των νοσοκομείων υπάρχει το φρουί ζελέ;

Το ζελέ ουσιαστικά είναι η πρόσμιξη ζελατίνης και νερού.Η ζελατίνη προέρχεται από την επεξεργασία του κολλαγόνου που βρίσκεται στα οστά, τους ιστούς και το δέρμα των ζώων, κυρίως χοίρων και βοδινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιέχει πρωτεϊνες και διάφορα αμινοξέα (18 παρακαλώ!) απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αν περιέχει και κομμάτια φρούτων, τότε αποτελεί επίσης πηγή βιταμινών,  φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Το ζελέ είναι ένα γλύκισμα νόστιμο, διαιτητικό, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οικονομικό και παράλληλα εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή. Τα οφέλη από την κατανάλωση του είναι  πολλά γι’ αυτό και προτιμάται στα νοσοκομειακά μενού.

Βοηθά στην πέψη
Κατά βάση αποτελείται από νερό, έτσι αφομοιώνεται εύκολα και δεν δημιουργεί αίσθημα βάρους στο στομάχι. Η ζελατίνη βοηθά τις τροφές να κινηθούν καλύτερα μέσα στο πεπτικό μας σύστημα και παράλληλα βοηθά στην καλή λειτουργία της βλενογόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία από διάφορες πεπτικές δυσανεξίες και αλλεργίες.

Προστατεύει τα οστά και τις αρθρώσεις
Τα αμινοξέα που βρίσκονται στη ζελατίνη είναι απαραίτητα για τις αρθρώσεις, καθώς προστατεύουν του χόνδρους και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αποτοξίνωση
Ένα από τα βασικά αμινοξέα που περίεχει η ζελατίνη είναι η γλυκίνη, η οποία βοηθά το συκώτι να αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό μας .

Ομορφιά
Η περιεκτικότητα της ζελατίνης σε κολλαγόνο και κερατίνη βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος, των μαλλιών, των δοντιών και των νυχιών. Ταυτόχρονα, βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση των πληγών
Η γλυκίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να θεραπεύει γρηγορότερα τις πληγές ή τους τραυματισμούς στο σώμα.

Μεταβολισμός – Αδυνάτισμα
Τονώνει τον μεταβολισμό, καθώς αναφέρεται ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης,  αλλά και λόγω της ικανότητας της γλυκίνης να βοηθά στην πέψη.

Ύπνος
Σύμφωνα με μελέτες, η γλυκίνη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, γι΄αυτό και για πολλούς το φρουί ζελέ είναι το καλύτερο βραδινό επιδόρπιο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/