Συμβουλές για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις

images_262017_2_University-exams.jpg

Το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζάνειου Νοσοκομείου δίνει απλές συμβουλές για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, που όπως αναφέρει «φέρνουν αποτελέσματα».

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε κάποια πρόκληση. Mέχρις ενός σημείου είναι ευεργετικό, γιατί μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε και να οργανωθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Εργαζόμαστε πιο αποδοτικά, σκεφτόμαστε πιο γρήγορα, βελτιώνουμε την επίδοσή μας.

Όμως τί γίνεται όταν το άγχος ξεπεράσει το όριο αυτό και αρχίσει και γίνεται καταστροφικό; Τότε η απόδοση μας κινδυνεύει σοβαρά.

Την  περίοδο των εξετάσεων πολλοί μαθητές υποφέρουν από στρες. Συνήθη συμπτώματα είναι οι δυσκολίες στον ύπνο, τα νεύρα, οι στομαχικές ενοχλήσεις, η μειωμένη ή αυξημένη όρεξη για φαγητό.

Τεχνικές Χαλάρωσης
Για να είστε ήρεμοι την ημέρα των εξετάσεων, χρειάζεται να εφαρμόσετε τεχνικές χαλάρωσης:

Ρυθμίστε την αναπνοή σας. Όταν αγχωνόμαστε, συνήθως παίρνουμε γρήγορες και σύντομες ανάσες. Αυτό αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς. Πάρτε 10 βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές.  Ρυθμίζετε έτσι την ταχυπαλμία.

Φέρτε στο μυαλό σας μια γαλήνια εικόνα. Μια ανάμνηση ή νοερή εικόνα ενός μέρους που σας φέρνει ηρεμία και γαλήνη. Οραματιστείτε αυτή την εικόνα κάθε φορά που αγχώνεστε και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.

Το  χιούμορ βοηθάει τις αρνητικές σκέψεις. Βρείτε την ευκαιρία να γελάστε, να δείτε  αστεία βιντεάκια, να διαβάσετε κόμικ…

Μια εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις
Είναι ώρα για επαναλήψεις. Θυμηθείτε επανάληψη σημαίνει ξανακοιτάζω και επαναφέρω στη μνήμη μου όχι μαθαίνω καινούρια ύλη! Ζητήστε βοήθεια από καθηγητές για την ύλη που χρειάζεται να επαναλάβετε ή αν κάτι δεν καταλαβαίνετε.

Μη μελετάτε συνεχώς: μετά από δυόμιση ώρες το πολύ κάντε διάλειμμα.

Τα διαλείμματά σας να είναι παραγωγικά. Ξεκουραστείτε, συνεχίστε με τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Μην εγκαταλείψετε τελείως το χόμπι ή το άθλημα με το οποίο σας αρέσει να ασχολείστε! Σας βοηθάει να ξεφύγετε λίγο… Η άσκηση βοηθάει να χαλαρώσετε.

Τρώτε υγιεινά, μικρά και συχνά γεύματα. Πίνετε πολύ νερό, αποφύγετε τον καφέ, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ενεργειακά ποτά. Έχουν παρενέργειες που ίσως σας βλάψουν.

Φροντίστε να έχετε τελειώσει την επανάληψη αρκετή ώρα προτού πέσετε για ύπνο. Η έντονη εργασία πριν από τον ύπνο προκαλεί υπερένταση.

Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος είναι τόσο έντονο που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την απόδοσή σας την ώρα των εξετάσεων κάντε κάτι από τώρα! Μιλήστε με κάποιο φίλο σας, γονιό, δάσκαλο/καθηγητή ή ειδικό αν χρειαστεί.

Μια μέρα πριν από τις εξετάσεις
Προετοιμαστείτε κατάλληλα από  το προηγούμενο βράδυ. Τι θα φορέσετε, τι θα πάρετε μαζί μας, πώς θα πάτε…. Γνωρίζετε ακριβώς πού δίνετε εξετάσεις; Τί ώρα πρέπει να είσαστε εκεί; Μη φύγετε νηστικοί από το σπίτι, ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη. Κοιμηθείτε νωρίς, μη μελετάτε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Την ώρα της εξέτασης
Μόλις καθίσατε στη θέση σας και αισθάνεστε ότι θα πάθετε κρίση άγχους…. Τι κάνετε;

Είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε. Συμβαίνει στους περισσότερους γύρω σας. Έχετε να επικεντρωθείτε στο στόχο σας και να βάλετε τα δυνατά σας

Εφαρμόστε τις τεχνικές χαλάρωσης…. πάρτε βαθιές αναπνοές, νοιώστε άνετα στη καρέκλα, κινείστε τα χέρια σας, τα πόδια σας, το κεφάλι για να φύγει από επάνω σας η ένταση. Φέρτε στο νου σας την εικόνα που σας ηρεμεί. Πείτε θετικά λόγια στον εαυτό σας.  Πιείτε λίγο νερό.

Αγνοήστε τους άλλους γύρω σας

Εάν εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε καλά,  ενημερώστε τον επιτηρητή.

Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και απαντήστε καταρχήν σε αυτές για τις οποίες είστε σίγουροι, τις άλλες αφήστε τις για αργότερα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/