Στο σκαμνί το γαλλικό κράτος για την ατμοσφαιρική ρύπανση

images_1262017_Paris-imposes-travel-restriction-for-third-day-to-combat-air-pollution.jpg

Μια γυναίκα που ζει στο Παρίσι κατέθεσε μήνυση και πηγαίνει το γαλλικό κράτος στο δικαστήριο, επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν προστατεύει την υγεία της από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Clotilde Nonnez, μια 56χρονη δασκάλα της γιόγκα, λέει ότι έζησε στην πρωτεύουσα για 30 χρόνια και είδε την υγεία της να επιδεινώνεται σταδιακά. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της έγινε χειρότερη από ποτέ, όταν η ρύπανση στο Παρίσι έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο δικηγόρος της λέει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τον θάνατο 48.000 Γάλλων ετησίως. «Στρεφόμαστε εναντίον του κράτους, διότι πιστεύουμε ότι τα ιατρικά προβλήματα που υφίστανται τα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και δράσης από την πλευρά των Αρχών, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», ανέφερε ο δικηγόρος François Lafforgue στην εφημερίδα Le Monde. Περισσότερες παρόμοιες υποθέσεις θα φτάσουν τις προσεχείς εβδομάδες στις δικαστικές αίθουσε στη Λυών, στη Λιλ και αλλού, πρόσθεσε.

Το Παρίσι αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να καταπολεμήσει τα υψηλά επίπεδα νέφους και οι Αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμα στα οχήματα που ρυπαίνουν ώστε να προωθήσουν τα οχήματα με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Αρκετές διαδρομές στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν τώρα περιορισμούς στη χρήση αυτοκινήτων και ένας δρόμος μήκους τριών χιλιομέτρων στη δεξιά όχθη του ποταμού Σηκουάνα έχει γίνει πεζόδρομος.

Η κ. Nonnez λέει ότι έχει ζήσει μια υγιεινή ζωή, αρχικά ως χορεύτρια και πιο πρόσφατα ως δασκάλα γιόγκα, αλλά υποφέρει όλο και περισσότερο από αναπνευστικά προβλήματα, που κυμαίνονται από χρόνιο άσθμα έως πνευμονία. Όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε τα χειρότερα επίπεδα για μια δεκαετία τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπάρχουσα αναπνευστική της πάθηση οδήγησε σε οξεία περικαρδίτιδα.

«Ο γιατρός μου, μού λέει ότι ο αέρας του Παρισιού είναι τόσο μολυσμένος που αναπνέουμε στην ουσία σάπιο αέρα. Μου έχει πει επίσης ότι έχει και άλλους ασθενείς όπως εγώ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και μωρών», δήλωσε η Clotilde Nonnez.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/