Στιγμιαίος καφές: η μαγική συνταγή για να τον απολαύσεις!

images_2262017_frapes.jpg

Πιστεύω ότι πολλοί αναρωτηθήκατε διαβάζοντας τον τίτλο: «Μα έχει συνταγή ο στιγμιαίος καφές;».

Οι περισσότεροι προκειμένου να φτιάξουν τον αγαπημένο τους στιγμιαίο καφέ ακολουθούν μια συγκεκριμένη σειρά, βάζουν καφέ με το μάτι στον πάτο της κούπας ή του ποτηριού, ανάλογα αν πρόκειται για ζεστό ή κρύο στιγμιαίο καφέ, προσθέτουν ζάχαρη όση θέλουν, λίγο νερό, τα χτυπάνε και μετά συμπληρώνουν με νερό ή/και παγάκια. Είναι όμως έτσι η σωστή συνταγή;

Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας φτιάξει φραπέ κάποιος φίλος σας ή σε κάποια καφετέρια και να είναι πιο βαρύς ή πιο ελαφρύς από αυτόν που φτιάχνετε εσείς στο σπίτι; Ή ακόμα και εσείς κάθε μέρα είστε σίγουροι ότι φτιάχνετε ακριβώς τον ίδιο καφέ;

Η αλλαγή στη δοσολογία του στιγμιαίου καφέ όταν αυτός προστίθεται με το μάτι οδήγησε στη δημιουργία ενός μύθου που παρουσιάζει το στιγμιαίο καφέ ως ένα «βαρύ» για το στομάχι ρόφημα. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν απορρίψει αυτή την παρατήρηση κάποιων ατόμων, αναφέροντας ότι ο καφές έχει προστατευτικές επιδράσεις στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος σε υγιή άτομα και δε σχετίζεται με την εμφάνιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως οισοφαγίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αίσθημα καύσου κτλ. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έδειξαν ότι σε υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων η πρόσληψη οποιουδήποτε είδους καφέ δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, ούτε προκαλεί μη φυσιολογική έκκριση υδροχλωρικού οξέος.

Μην υποκύπτετε λοιπόν σε μη έγκυρες και επιστημονικά αποδεδειγμένες απόψεις, οι οποίες μπορεί να σας οδηγήσουν στη στέρηση του αγαπημένου σας καφέ αλλά και τη μειωμένη πρόσληψη πολύτιμων αντιοξειδωτικών που αυτός αποδίδει!

Είναι σημαντικό όμως να τον φτιάξετε σωστά!
Γι’ αυτό πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε τη συνταγή για τον τέλειο φραπέ:

1. Παίρνετε 1 ποτήρι χωρητικότητας 350mL
2. Προαιρετικά προσθέτετε ζάχαρη με μέτρο ή καλύτερα αντικαταστήστε τη με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, προκειμένου να μη στερηθείτε τη γλυκιά γεύση
3. Προσθέτετε 5γρ. στιγμιαίου καφέ (1 κ.σ.)
4. Προσθέστε 30mL νερό σε θερμοκρασία δωματίου
5. Χτυπήστε το μίγμα στη μηχανή ή σε χειροκίνητο μίξερ για χρόνο όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα
6. Προσθέστε πάγο
7. Προαιρετικά προσθέστε γάλα χαμηλό σε λιπαρά
8. Συμπληρώστε με κρύο νερό

Πηγή : http://www.nutrimed.gr